Panorama ontmoet Dolomieten UNESCO Werelderfgoed

De Dolorama Trail is een prachtige meerdaagse huttentocht in de Dolomieten, een van de meest iconische bergketens in Italië. Deze trail biedt je de kans om de adembenemende landschappen van de Dolomieten te ontdekken, inclusief imposante bergtoppen, uitgestrekte alpenweiden, en schilderachtige dorpjes. Je wandelt afwisselend over brede gravelpaden en steile rotsachtige paden. De huttentocht is ideaal als eerste huttentocht.

Taal

Italiaans en Duits

Valuta

Euro

Reisdocumenten

Id kaart of paspoort

Visum

Geen

Vluchtijd

1,5 uur + trein

Roaming

Geen extra kosten

Tijdsverschil

Geen

Ideale periode

Juni-Juli- Augustus- September

bergen

Route

Etappe 1: Zurmis - Maurerberghütte 20km

De wandeling start bij de parking Zumis, die je kunt bereiken met bus 415 vanaf het station in Mühlbach. Vanaf Zumis wandel je de eerste 10 kilometer naar de Rifugio Kreuzwiesenalm voornamelijk over brede, langzaam stijgende gravelwegen. Deze wegen bieden een prachtig en weids uitzicht over de omliggende bergtoppen, waardoor je al vanaf het begin kunt genieten van het adembenemende landschap. De Rifugio Kreuzwiesenalm is een ideale plek om even te pauzeren en te genieten van de serene omgeving voordat je verder gaat.

Na de Rifugio Kreuzwiesenalm wordt het pad afwisselender. De gravelwegen maken plaats voor smallere paadjes die je door schilderachtige bossen en langs uitgestrekte almen met grazende koeien voeren. Deze paden brengen je uiteindelijk naar de Maurerberghütte, gelegen op een hoogte van 2.132 meter. De wandeling biedt niet alleen natuurlijke schoonheid, maar ook een rustige en vredige sfeer, ver weg van de drukte van het dagelijkse leven.

De Maurerberghütte is een recent gerenoveerde berghut die moderne gemakken biedt zonder haar authentieke charme te verliezen. De hut beschikt over tweepersoonskamers met eigen badkamers, wat een aangename luxe is na een dag wandelen. Vanaf de hut heb je een adembenemend uitzicht op de noordzijde van de imposante Geisler-toppen en de majestueuze Sass de Putia (Peitlerkofel), die een prominente plaats innemen in het panorama en morgen op de planning staan voor verdere verkenning.

’s Avonds kun je in de Maurerberghütte genieten van een à la carte diner, waarbij lokale specialiteiten en heerlijke gerechten worden geserveerd. Dit biedt een perfecte gelegenheid om te ontspannen en te genieten van een smakelijke maaltijd na een inspannende dag in de bergen. ’s Ochtends word je verwelkomd met een ontbijtbuffet, zodat je de dag goed kunt beginnen met een stevige maaltijd.

  • Onderschat de eerste etappe niet qua afstand. Mocht je liever korter starten dan kan je de bus nr.325 namen naar Lüsen, halte Pezzé, Ponte Schmied vanuit Brixen station. Het eerste deel gaat over gravelwegen nadien gaat het pad over in een rotsige pad. De route is 8km, maar stijgt de eerste 6 km pittig. 

Etappe 1: GPX

Etappe 1 Alternatief : GPX

Vandaag begin je met een ontspannen afdaling van 3 kilometer over een breed gravelpad. Dit deel van de route biedt een rustig begin van de dag terwijl je geleidelijk afdaalt. Via een stijgend pad door het bos bereik je de Ütia de Börz. Dit hotel heeft een grote parkeerplaats voor dagwandelaars, waardoor het een levendige plek is met veel wandelaars die hier hun tocht beginnen of eindigen.

Na een korte pauze wandel je verder over een brede gravelweg naar de berghut Munt de Fornella, een ideale plek om even te stoppen voor een kleine pauze en eventueel wat verfrissingen. Vanaf deze hut begint de rondwandeling langs de Peitlerkofel. Deze berg is de meest noordwestelijke top van de Dolomieten en staat bekend als een van de mooiste rotsformaties in de regio. Het pad wordt nu rotsachtiger en brengt je steeds dichter bij de voet van de imposante rotsen van de Peitlerkofel.

Het traject wordt uitdagender terwijl je afwisselend door groene almen, steile puinhellingen en rotsachtige gedeeltes wandelt. Deze variatie zorgt ervoor dat de wandeling nooit saai wordt en steeds nieuwe uitzichten en omgevingen biedt. Uiteindelijk bereik je de Göma-pas op een hoogte van 2106 meter. Vanaf deze pas heb je een adembenemend uitzicht over de pieken van de Dolomieten, een perfecte plek om even stil te staan en te genieten van de natuurlijke pracht om je heen.

Na de Göma-pas vervolg je je weg over gravelpaden die door groene almen lopen, bezaaid met kleine boerderijen en charmante vakantiehuisjes. Deze rustige omgeving geeft je een glimp van het traditionele bergleven in de Dolomieten. Na een tijdje verandert het pad in een stijgend smal bergpad, wat weer een nieuwe uitdaging vormt voor je wandeltocht.

Je klimt verder en bereikt uiteindelijk de Schlüterhütte op een hoogte van 2330 meter. Deze hut biedt eenvoudige overnachtingsmogelijkheden vanaf midden juni.

Na de hut wacht je nog een steile afdaling via een brede gravelweg naar je eindbestemming. Deze laatste etappe van de dag biedt nog volop gelegenheid om te genieten van de indrukwekkende omgeving. Houd onderweg je ogen open voor marmotten, die vaak in dit gebied te zien zijn en een leuk extraatje vormen tijdens je tocht.

In het voorjaar kan je nog sneeuw tegenkomen op deze etappe.

Gampen Alm biedt tweepersoonskamer aan met gemeenschappelijke badkamer. Je reserveert de berghut in half pension, vanaf 18.00 wordt je verwend met een zeer lekker 3 gangenmenu. ’s morgens wordt een eenvoudig ontbijt aangeboden.

Etappe 2: GPX

 

 

Vandaag wandel je in een adembenemend landschap over het Adolf-Munkel-pad, aan de voet van het indrukwekkende Villnößer Geisler-massief. Dit pad biedt een van de mooiste wandelervaringen in de Dolomieten, met een constante achtergrond van spectaculaire bergtoppen. Je loopt op en neer door alpenweiden en over rotsachtige paden in het natuurpark Puez-Geisler, dat deel uitmaakt van het Unesco-werelderfgoed.

Net zoals bij de vorige etappes begin je de dag rustig met een afdaling over een breed gravelpad. Deze ontspannende start biedt je de kans om op je gemak te genieten van de frisse berglucht. Naarmate je verder wandelt, worden de paden rotsachtiger en uitdagender, wat zorgt voor een boeiende en afwisselende wandelervaring. Je wandelt op en neer door het gevarieerde terrein, langs weelderige alpenweiden die in de zomer bezaaid zijn met wilde bloemen, en over ruige rotsen.

Na een tijdje bereik je de Brogleshütte, een charmante berghut die geopend is vanaf juli. De Brogleshütte is een perfecte plek om even te pauzeren en te genieten van een welverdiende rust. Hier kun je je energie aanvullen met een hapje en een drankje terwijl je geniet van het panoramische uitzicht op de omliggende bergen.

Na de Brogleshütte vervolg je je weg en begint een geleidelijke stijging over een gemakkelijk pad naar de Raschötzhütte.

Vanaf de Raschötzhütte heb je een wijds uitzicht over de Dolomieten. Hier kun je genieten van de rust en stilte van de bergen, ver weg van de drukte van het dagelijkse leven.

Voor deze etappe zijn ook nog enkele leuke alternatieven beschikbaar. Na de Brogleshütte kan je ook richting het midden station wandelen van Seceda Furnes kabelbaan om deze naar boven te nemen, naar de wereldberoemde uitzicht op Seceda Ridgeline. Nadien kan je kabelbaan helemaal naar beneden nemen tot in het levendige stadje Ortisei, met een aanbod in hotels in alle prijsklasse. Als alternatief kan je ook op de weg tussen de Brogleshütte en de Raschötzütte de bergtrein ( funicolare Resciesa )naar Ortisei nemen.
Etappe 3: GPX

De officiële route gaat over brede gravelwegen tot aan Lajen. Waar je de bus naar Ortisei kan nemen of terug naar het startpunt.

Etappe 4 GPX 

Leuker is zoals hierboven beschrijven een stukje terug wandelen en de bergtrein nemen naar Ortisei of  1,5 uur verder wandelen naar het middelstation van de Seceda Furnes kabelbaan te wandelen en daar naar boven of beneden te gaan.

De kabelbaan brengt je naar de top waar je een indrukwekkend zicht hebt op de Seceda ridgeline. Vanaf daar wandel je in 1,5 uur naar de rifugio Firenze en in 4 uur over gemakkelijke paden naar Wolkenstein.

Je kan de Doloramaweg ook andersom wandelen.

Wil je graag verder wandelen in Merano? Lees dan hier meer

hoge bergen