De Meraner Höhenweg in de vroege zomer

De Alta Via di Merano, ook bekend als de Meraner Höhenweg, is een 100 km langeafstandswandelroute in Zuid-Tirol, Italië. Deze panoramische wandelroute ligt in het natuurpark Texelgruppe en biedt adembenemende uitzichten over de bergen van de regio. De route kan in beide richtingen worden gelopen en biedt wandelaars de mogelijkheid om de volledige cirkel of slechts een deel ervan te voltooien.

Moeilijkheidsgraad

De Alta Via di Merano ( route 24) is geschikt voor wandelaars met een goede conditie en enige ervaring in bergwandelen. Hoewel de route goed gemarkeerd en onderhouden is, kunnen sommige secties uitdagend zijn vanwege steile beklimmingen en afdalingen. Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan met geschikte uitrusting, voldoende voedsel en water, en een gedetailleerde kaart of GPS.

Beste Reistijd

De beste tijd om de Alta Via di Merano te bewandelen is van juni tot oktober. In deze periode zijn de paden meestal sneeuwvrij en zijn de berghutten geopend. In de zomermaanden kan het weer in de bergen echter snel omslaan, dus het is belangrijk om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. In Juni en vanaf eind September is de berghut Stettiner Hütte gesloten waardoor het niet mogelijk is om de volledige rondwandeling te voltooien. Hieronder een wandelschema met 5 wandeldagen zonder de overgang naar de Stettiner Hütte. Indien je de volledige rondwandeling wenst te wandelen moet je 2 wandeldagen extra rekenen.

Taal

Italiaans en Duits

Valuta

Euro

Reisdocumenten

Id kaart of paspoort

Visum

Geen

Vluchtijd

1,5 uur + trein

Roaming

Geen extra kosten

Tijdsverschil

Geen

Ideale periode

Juni-Juli- Augustus- September

wegwijzer op berg wandel pad

Route

Dag 1: Merano- Moos- Krusterhof 12 km

Vandaag start je met een busrit  naar Moos in Passeier. Neem de  vanuit Merano bus 240 die je in uur naar het startpunt brengt.
TIP Veel accommodaties bieden ook een Guestcard  aan waardoor je gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer.

De eerste 8km van de route loopt over de Passerschluchtweg Dit is niet de officiele Merano hoogweg, maar een mooi wandelpad om op te warmen. Je wandelt via ijzeren bruggen via een gemakkelijk pad door de kloof. Vlak voor je Sankt Leonhard wandel je via steile ( bos) paden naar de route 24 die je de volgende dagen gaat wandelen.

Krusterhof ligt rustig boven het Passereidal. Het biedt gerenoveerde 2 persoonskamers met eigen badkamer en ontbijt aan. ’s avonds kan je iets klein eten. De vriendelijke eigenaars mogen het verblijf compleet.
Etappe 1 : GPX

ijzeren brug over rivier
rivier met wild water

De dag start met een korte afdaling langs een smal bospad, die je naar een rustige asfaltweg, nadien vervolg je het pad door weides. De route gaat verde rdoor het Kalmbachtal, hier bevindt zicht op 820 meter hoogte het laagste punt van de Meraner Höhenweg. Vanaf hier gaat de wandeling door het bos gestaag naar boven. De laatste kilometer brengt je over een rustige asfaltweg naar Magfeld Alm .

Het volgende deel van de route biedt prachtige vergezichten over het dal en de omliggende bergen. Je steekt het riviertje Saltauchersbach over via een rotsig pad. Na het kleine dorpje Vernurio is het niet ver meer tot aan Unterthurnerhof.

Het Unterthurnerhof ligt direct aan het pad en is een moderne locatie waar je een 6-persoonskamer privé kunt afhuren. Het ontbijt is vrij eenvoudig en ze bieden geen avondeten aan. Houd er ook rekening mee dat zondag de rustdag is, dus dan kun je pas vanaf 17.30 uur aankomen.
Etappe 2 : GPX

Vandaag staat er een lange etappe op het programma, dus zorg ervoor dat je vroeg vertrekt. De route begint met een korte passage door een weide en gaat dan over in een rotsig bospad tot aan Gasthaus Longfall. Daarna begint een behoorlijk steile klim over een bochtig smal pad door de bossen. Soms hangen er kettingen om je te helpen bij de moeilijkere stukken. Dit deel is niet ideaal voor mensen met hoogtevrees.

Bij Hochmuth komt de kabelbaan aan vanuit Dorf Tirol. Dit is een goede plek om even bij te komen en iets te eten en drinken. Vervolgens begint een mooi rotspad dat langs steile hellingen leidt. Het pad is smal en biedt prachtige uitzichten over de omgeving, maar het loopt ook langs steile afgronden, wat het minder geschikt maakt voor mensen met hoogtevrees.

Na een pittige klim kom je aan bij de gezellige Leiter Alm, waar je weer kunt genieten van een hapje en een drankje. Daarna vervolg je de weg naar boven tot aan Schutzhaus Hochgang. Onderweg wandel je over een hangbrug en langs verschillende rivieren. In het begin van het seizoen en na hevige regenval kunnen deze rivieren wild zijn, waardoor de oversteek niet altijd gemakkelijk en zonder natte voeten verloopt.

Het pad gaat verder over grote rotsen tot aan de traditionele Goidner Alm. Via de Tablander Alm bereik je uiteindelijk Rifugio Nasereit. Een lange, uitdagende dag, maar zeker de moeite waard!
Etappe 3 : GPX

wandelen met rugzak in bergen
wandelen rugzak bergen

Vandaag staat er een wandeling van 8 kilometer op de planning, maar onderschat deze niet, want aan het einde wacht een uitdaging: 1000 traptreden. Vanuit de rifugio begint de route over een smal bospad dat je op en neer leidt naar Giggelberg, waar de Texelbahn-kabelbaan aankomt. In dit deel van de Meraner Höhenweg blijf je op een gemiddelde hoogte van 1.500 meter, wat zorgt voor prachtige uitzichten.

Na een tijdje wandelen bereik je de berghut Hochforch. Vanaf hier wordt het echt interessant. Je moet de 1000 traptreden, een waterval en een hangbrug trotseren om door twee prachtige kloven te komen: het Brunnental en het Lahnbachdal. De trappen, die variëren van metaal en hout tot uitgehouwen steen, leiden je de kloven in en weer uit. Het is een pittige klim, dus een beetje conditie komt zeker van pas.

Na de inspannende tocht kom je uiteindelijk aan bij je eindbestemming: Hofschank Pirchhof. Hier kun je eindelijk je benen laten rusten en genieten van een welverdiende pauze.

Pirchof biedt tweepersoonskamers in een oud deel van de boerderij met een gemeenschappelijke badkamer. ’s avonds kan je à la carte eten en ’s morgens een lekker ontbijt
Etappe 4 : GPX

wandelpad in bergen
hangbrug over rivier
waterval

Vandaag staat de laatste etappe op het programma. Vanuit Pirchhof wandel je eerst over rustige boswegen richting het bergstation van de Unterstel-kabelbaan. Daarna draait de route het Schnalstal in. Onderweg kom je langs verschillende boerderijen, wat een leuke afwisseling is.

De route loopt hoog boven het dorp Katharinaberg en biedt schitterende panoramische uitzichten. Daarna ga je verder over smalle rotspaden langs afgronden, dus blijf goed opletten. Boven de agriturismo Tumlhof draait de route het Pfossental in.

Het laatste deel van de route gaat nog flink omhoog door een koeienweide. Een mooie, uitdagende afsluiting van je wandelavontuur!

Nassreidhof biedt 2 persoonskamers met en zonder badkamer aan. ’s avonds kan je vanaf 19.00 een vast 3 persoonsmenu nemen. ’s morgens wordt er een klein ontbijt voorzien.

Etappe 5 : GPX

bergpad
bergpad

Vanuit Nassreidhof kan je in 3km via een rustige asfaltbaan het Pfossental uit. daar kan je aan bushalte Bivio Val Di Fosse bus nr. 261 nemen die ja naar Naturns brengt, Van daaruit kan je verder naar Merano of je vakantie verder zetten in 1 van de vele hotels.

Als je de ronde wil afmaken volgen er nog 2 etappes
Etappe 1: Nassreidhof – Stettiner Hütte 14 km (pittige stijging)
Etappe 2: Stettiner Hütte- Pfelders- Moos ( deze etappe kan je inkorten met de bus)

Wil je graag verder wandelen in de Dolomieten? Lees hier verder