Faial | Een laatste stop voor trans-Atlantische zeiltochten

Hoe geraak je op Faial?

Vliegtuig:
Vanaf het vasteland van Portugal: Je kunt een directe vlucht nemen vanuit Lissabon naar Horta Airport
Vanaf een ander Azoren-eiland: . Je kunt vanuit Ponta Delgada (op het eiland São Miguel) of Terceira naar Faial vliegen.

Veerboot:
Er zijn veerdiensten die Faial verbinden met de andere eilanden van de Azoren, zoals Pico en São Jorge. 

Beste periode

Er is geen slechte periode om de Azoren te bezoeken. De zomermaanden zijn het aangenaamste van temperatuur maar ook drukker zeker Juli en Augustus en dit is ook de periode voor de walvissen en de bloemen.

  • April- juni:
    • Bloemen
    • Hortensia’s: Deze bloeien in overvloed langs wegen, paden en weilanden. Hun blauwe en roze kleuren geven de eilanden een prachtige uitstraling.
    • Rododendrons: Deze bloeien ook tijdens deze maanden en voegen extra kleur toe aan de landschappen.
    • Azalea’s: Deze bloeien in het voorjaar en zorgen voor felgekleurde accenten in tuinen en parken.
    • Walvissen Dit is de topperiode voor het spotten van de blauwe vinvis, de grootste walvissoort ter wereld. Ook andere soorten zoals de gewone vinvis en de gewone dwergvinvis zijn vaak te zien.
  • Juli-Augustus:
    • Bloemen
    • Hortensia’s: De bloei van hortensia’s bereikt zijn hoogtepunt, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht over de eilanden.
    • Andere wilde bloemen: Diverse soorten wilde bloemen staan in bloei en maken wandelingen en natuurtochten bijzonder kleurrijk.
    • Walvissen: In deze maanden heb je een goede kans om potvissen te zien, die het hele jaar door in de wateren rondom de Azoren aanwezig zijn, maar vooral tijdens de zomermaanden actiever zijn. Daarnaast zijn er vaak ook dolfijnen te zien, waaronder de tuimelaar en de gestreepte dolfijn.
  • September- Oktober:
    • Bloemen Hoewel de bloei van veel bloemen afneemt, zijn er nog steeds veel kleurrijke plekken te vinden, vooral in hoger gelegen gebieden en beschutte valleien.
    • Walvissen: September is nog steeds een goed periode, hoewel de piekperiode afneemt in oktober is het nog steeds een goede maand voor walvissen spotten, met vaak rustige zeeën en een kans om verschillende soorten te zien voordat ze naar warmere wateren migreren.
  • November-Maart: Deze maanden zijn het laagseizoen voor de Azoren, maar nog steeds kunnen de dagen aangenaam zijn.

Wat te doen in 1 dag?

Hoewel het natuurlijk beter is om meerdere dagen te hebben om het eiland te verkennen, Kan je in 1 dag de hoogtepunten van het eiland bezoeken.

 

Horta

Horta, de kleine hoofdstad van Faial, is een gekende laatste stop voor zeilers de Atlantische oceaan oversteken. Aan de haven vind je  kleurrijke muurschilderingen door zeilers van over de hele wereld achtergelaten, een traditie voor jachten die de Atlantische Oceaan oversteken om een ‘kunstwerk’ achter te laten voor geluk. Aan de jachthaven vind je ook Peter Café Sport, opgericht in 1918, een ontmoetingsplek is voor zeilers en reizigers en tevens een klein museum herbergt dat gewijd is aan scrimshaw-kunst (gegraveerde walvisbotten en -tanden). Bovendien is Horta een populaire uitvalsbasis voor walvisspotten excursies, aangezien de wateren rond Faial rijk zijn aan zeeleven, inclusief diverse soorten walvissen en dolfijnen.

Start je dag met het ophalen van een huurwagen. Probeer deze zo vroeg mogelijk op te halen.

 

 

Een slingerende ommuurde weg omzoomd met Hortensia’s brengt je in 30 minuten van Horta naar de parking bij het uitkijkpunt Miradouro da Caldeira. 

Het uitkijkpunt is een van de meest spectaculaire uitkijkpunten van de archipel. Je hebt adembenemende uitzichten over de enorme krater, Caldeira do Faial, die een diameter van ongeveer twee kilometer en een diepte van 400 meter heeft. De krater is bedekt met weelderige vegetatie en herbergt zeldzame endemische planten, wat het tot een unieke ecologische plek maakt.

Vanaf Miradouro da Caldeira kun je op heldere dagen niet alleen de krater zelf bewonderen, maar ook panoramische uitzichten over het eiland Faial en de omliggende Atlantische Oceaan, met in de verte het eiland Pico en zijn indrukwekkende vulkaan.

Heb je veel tijd dan kan je in 3 uur 7km rond de krater wandelen. Wil je naar beneden dan heb je een special permit nodig 

Rijdt verder over een steeds smallere weg door binnenland naar het uitkijkpunt Miradouro da Ribeira das Cabras. Je vind hier een picknick tafel en  bij mooi weer een prachtig zicht over een lager gelegen deel van het eiland en de oceaan.

Vervolg je weg door een kleine dorpje naar de zwarte stranden van Praia da Fajã, een klein zwart strand omzoomd met hoge kliffen.

 
 
In het uiterste Westen van Faial vind je een aan hoogtepunt: Ponta dos Capelinhos 

Tussen  27 september 1957 tot 24 oktober 1958, barste de  Capelinhos-vulkaan uit. Deze uitbarsting creëerde nieuw (maan) land doordat lava en asafzettingen de kustlijn verlengden, wat aanzienlijke schade veroorzaakte en veel inwoners dwong hun huizen te verlaten.

Een van de opvallende kenmerken van Ponta dos Capelinhos is de vuurtoren ( tegenwoordig een museum)  gebouwd in 1903, die tijdens de uitbarsting gedeeltelijk werd begraven door vulkanische as en lava. 

Het Capelinhos Volcano Interpretation Center biedt educatieve tentoonstellingen over de geologie van de Azoren, de uitbarsting van Capelinhos en de bredere implicaties van vulkanische activiteit. Het centrum heeft interactieve displays, een film over de uitbarsting en panoramische uitzichten op het vulkanische landschap.

Je kunt hier verschillende wandelingen maken door het maanachtige landschap.

Richting het Oosten rijd je naar de “zwembaden” aangelegd in zee: Piscinas Naturais do Varadouro. Bij een rustig zee kan je hier met trapjes de oceaan om te zwemmen of te snorkelen.

De volgende korte stop is Morro de Castelo Branco. Castelo Branco is een grote, witte klif en rotsformatie die uitsteekt in de Atlantische Oceaan. De naam “Castelo Branco” betekent “Witte Kasteel,” verwijzend naar de imposante en kasteelachtige vorm van de klif en thuis voor verschillende soorten zeevogels.

Vlak achter de luchthaven vind je nog andere zwembaden gevuld met zeewater: Piscinas naturais de Castelo Branco. De baden zijn meer zwembaden gebouwd tussen de rotsen.

Vlak voor je Horta terug bereikt is er nog een plek om in de zee te zwemmen:Poça da Rainha Deze kleine locatie bestaat uit een paar trappen in zee. 

Nadien rij je weer terug naar Horta.