Ontdek het iconische USA in 18 dagen

Een roadtrip door het westen van Amerika is echt een ervaring om nooit te vergeten. Je komt langs allerlei verschillende, adembenemende landschappen, beroemde nationale parken en culturele hotspots. Stel je voor dat je de majestueuze Grand Canyon ziet, de wereldberoemde woestijnstad Las Vegas en de levendige geschiendenis van San Francisco,  De vrijheid van het reizen over de open wegen, de prachtige natuur en de fascinerende steden maken een roadtrip in het westen van de VS tot een avontuur dat je echt moet meemaken.

Deze rondreis is ideaal in het voorjaar April, Mei of het najaar September, Oktober en November. Tijdens de zomermaanden is het te warm. Tijdens de zomermaanden kan je door het Yosemite NP rijden over de Tioga pass, dit kan in het voor en late najaar niet. Wil je voor eerste keer naar de USA maar weet je niet waar te beginnen? Deze rondreis laat je langs de belangrijkste hoogtepunten rijden met de focus op natuur in 3 weken zodat je tijd hebt om deze al wandelend te ontdekken. Heb je langer tijd dan kan je de reis nog uitbreiden met steden zoals  Los Angeles, San Diego of extra nationale parken zoals Yosemite NP en sequoia NP

Route

Dag 1: Brussel- Phoenix

Vanuit Brussel of Amsterdam  vlieg je met een overstap naar Phoenix Arizona.  Op de luchthaven neem je de Skytrain en ben je in 10minuten bij de car rental. Hier kan je bij verschillende aanbieders een auto huren. Alle huurwagens zijn standaard een automaat. Let er zeker op dat je huurwagen volledig verzekerd is. Lees hier meer tips voor het huren van een wagen.

Vandaag start je roadtrip avontuur .Waarschijnlijk ben je door het tijdsverschil vroeg wakker. Vertrek richting het Noorden en als snel kan je de eerste cactussen spotten langs de weg. Om naar Sedona te rijden kan je een stop maken in Montezuma castle National monument, hier kan je 12e-eeuwse ruïnes van de klifwoningen van de Sinagua-indianen bewonderen. Hier kan je ook de America the Beautiful Pass kopen of je kan naar het Noord- Westen richting Jerome, ooit een bloeiend kopermijnstadje, heeft nu de charme en sfeer van vervlogen tijden. De mijn is al lang gesloten, maar het stadje ademt nog steeds de geschiedenis die het ooit groot maakte. Bezoek hier het Jerome state historic park

Zet je tocht verder naar de eindbestemming voor vandaag: Sedona, bekend om zijn rode rotsen en new age-sfeer, is  dit een charmant kunstenaarsstadje. Je vind hier gezellige winkeltjes en restaurantjes en de prachtige rivierkloof, Oak Creek Canyon. De adembenemende omgeving kan je verkennen met een jeep tour of een ballonvaart en vergeet zeker niet de zonsondergang te gaan bewonderen vanop de Mesa luchthaven. Mocht je meer tijd hebben, dan raad ik je hier een nacht extra reserveren. 

rode rotsen
grotwoningen

Stel de navigatie in op Grand Canyon village en je bent klaar om de dag te beginnen. Op 15 min rijden te Noorden van Sedona vind je het Slide rock state park, hier vind je natuurlijke rotsglijbanen uitgesleten door de Oak creek, een ideale stop tijdens warm weer. 

Verder gaat de route door Flagstaff gelegen op 2134m. Het centrum van Flagstaff (historic downtown)  stamt uit 1900, een ideale stop voor een lunch. In het voormalige treinstation uit 1926 zit tegenwoordig het Flagstaff Visitor Center. Hier kun je terecht voor informatie.

Na Flagstaff rijdt je over een plateau met dennenbomen naar het hoogtepunt van vandaag de Grand Canyon. De Grand Canyon behoort tot de bekendste nationale parken van de Verenigde Staten. De enorme kloof is 443 kilometer lang, de breedte varieert van 16 tot 29 kilometer en het diepste punt is maar liefst 1.829 meter. De rand (rim) heb je een surreëel zicht op het landschap. Tips om alles uit je bezoek aan de Grand Canyon te halen.

uitzicht over de rode rotsen van de grand canon

Vandaag start je de dag met een rit  over de Desert view drive richting Cameron langs nog verschillende uitkijkpunten over de Grand Canyon. Het laatste uitkijkpunt na 40 km is de 21m hoge Desert view watch tower uit 1932.

In Bitter Springs kan je de highway 89A en 15 min later ben je in Marble Canyon. Hier vind je de Navajo Bridge. Er zijn eigenlijk twee bruggen: één voor voetgangers en één voor voertuigen. Naast de bruggen is er een kleine cadeauwinkel en een bezoekerscentrum. Je hebt hier kans om Californische condors te zien, die ernstig bedreigd zijn.

Terug richting Bitter Springs rijd je verder tot aan Horseshoe Bend, een spectaculaire meander van de Colorado-rivier in de vorm van een hoefijzer met adembenemende uitzichten over de steile kliffen en het turquoise water beneden. ( Parkeerkosten 10dollar 2024). De wandeling naar het uitkijkpunt is ongeveer 900m. Neem voldoende water mee en draag goede schoenen.

In Page heb je vanaf de Glen Canyon Dam Overlook een goed uitzicht op de dam.

Iets wat zeker niet mag ontbreken is een bezoek een slotcanyon. De meest toegankelijke zijn lower en upper Antelope Canyon. De lower Canyon het meeste aan te raden. Deze prachtige en smalle slot canyon, bekend om zijn golvende zandstenen muren en spectaculaire lichtstralen die door de smalle openingen bovenin vallen, wat zorgt voor een betoverend spel van licht en schaduw. Deze canyons kan je enkel bezoeken met een tour. Reserveer deze goed op tijd.

Mocht je nog tijd over hebben of een extra nacht in Page blijven overnachten dan kan je nog gaan raften op de Colorado river en zo  Horseshoe Bend op een andere manier ervaren of meegaan met 1 van de vele tours door meer afgelegen slotcanyons of een boottocht/ kayak tocht op Lake Powell.

smalle kloof in rode rotsen

Mocht je gisteren geen tijd hebben gehad om naar Lower Antelope Canyon te gaan dan kan je dit vanochtend nog doen.

Nadien zet je koers richting Kanab, Utah. Langs de highway 89 zijn er nog verschillende wandelmogelijkheden. Toadstool Hoodoo: Ongeveer halverwege tussen de milemarkers 19 en 20 bevindt zich een kleine parking rechts van de weg. Op de parkeerplaats staat een informatiebord met daarnaast een trailregister Je volgt een droogstaande wash in noordelijke richting, de juiste looproute wordt door middel van cairns (stenen) aangegeven. Na 15 tot 20 minuten bereik je het einde van de wash. Je klimt hier via lage badlands naar boven, kort daarna zie je de hoodoos  voor je liggen. Toadstool Hoodoo valt direct op; dit is een prachtige roodbruine rotspilaar die aan de onderzijde vrij breed is, en die naar boven toe veel smaller wordt. 

Vlakbij vertrekt ook de Cottonwood Canyon Road. Deze 74km onverharde 74km weg brengt je door niemandsland richting Cannonville vlakbij Bryce. Deze weg is een unieke beleving, maar niet zonder risico, want je huurwagen is niet verzekerd op onverharde wegen. De route gaat door verlaten land. Vertrek op tijd, met volgetankte wagen en voldoende eten en drinken en informeer of de route berijdbaar is.

Via verharde wegen rijd je richting Kanab waar je enkele restaurants vind om te lunchen. Nadien rijd je verder naar Bryce Canyon NP. Ontdek hier meer over het park.

Sta op tijd op voor de zonsopgang en neem je tijd om een wandeling door de hoodoos van Bryce Canyon te maken. Nadien vertrek je over de highway 89 richting Mount Carmel Junction. Hier sla je af op highway 9 richting Springdale. Voor je de Mount Carmel tunnel doorrijdt zie je een kleine parkeerplaats: Canyon Overlook Trailhead Parking lot. Deze leuk korte wandeling van 1,6 km laat je al een eerste blik werpen om de schoonheid van Zion NP.

Rijd nadien verder naar het Visitor center waar je terecht kan voor meer info en de start is van de Watchman trail. Het visitor center is vlakbij Springdale waar je 2 nachten blijft logeren.

Vertrek op tijd naar Zion Np om zoveel mogelijk van het park te kunnen genieten. Lees hier meer over wat je allemaal kan doen vandaag in Zion NP.

Mocht je geen grote wandelingen plannen of heb je tijd te kort dan kan je ook 1 nacht in Springdale verblijven en in de namiddag naar Las Vegas vertrekken.

wandelpad in zion np

Neem nog even de tijd om te genieten van de prachtige uitzichten van Zion National Park voordat je vertrekt naar het legendarische Las Vegas. Omdat Las Vegas in een andere tijdzone ligt, win je een uur.

Op weg naar Las Vegas is het state park Valley of Fire een stop waard.  Beroemd om zijn rode zandsteenformaties die door duizenden jaren van erosie zijn gevormd. Een must do wandeling is deze naar de fire wave. De wandeling start het trailhead: Fire Wave vanaf hier wandel je in 3 km langs rotsen met een golvend patroon. GPX bestand

De korte 2km lange wandeling: Elephant Rock trail, die je langs een rots brengt die met wat fantasie op een olifant lijkt is ideaal om je benen te strekken.

Vanwege de ligging van Valley of Fire in de woestijn en de daarmee gepaard gaande hitte, zijn veel wandelpaden, zoals de Fire Wave, afgesloten tussen midden mei en eind september. Dit gebeurt om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, aangezien de temperaturen extreem hoog kunnen oplopen tijdens deze periode. Neem steeds voldoende water mee als je op pad gaat.

Na een bezoek aan Valley of Fire kun je via Highway 15 naar Las Vegas rijden. Als je nog wat tijd over hebt, kun je de rustigere Highway 167 nemen om van het uitzicht over Lake Mead te genieten en eventueel de Hoover Dam te bezoeken.

Las Vegas staat bekend om zijn enorme casino’s, levendige nachtleven, spectaculaire shows en iconische neonverlichting. Als je de tijd hebt, kun je er gerust langer dan twee nachten blijven. Kies een leuk hotel met een zwembad en ontspan een paar uur. Houd er rekening mee dat het overdag erg warm kan zijn, afhankelijk van wanneer je Las Vegas bezoekt. Lees hier wat er allemaal te beleven valt in Las Vegas.

Op weg naar Death Valley Rij je in het Noorden via Las Vegas North Premium Outlets. In deze outlet kan je goedkopere merkkledij kopen.

Nadien staat er een typisch Amerikaanse activiteit op het programma: bezoek een aan shooting range. Ten Noorden van Las Vegas kan je terecht bij op Clark County Shooting Complex. Je schiet hier tussen de locals. Meer info.

Neem highway 95 tot in Amargosa Valley. Hoe verder je rijdt, hoe leger het landschap wordt.

Na 88km bereik je het eerste uitkijkpunt: Dante’s View  gelegen op de Black Mountains. Vanaf dit punt heb je een panoramisch uitzicht over de vallei, met uitzicht op de zoutvlaktes van Badwater Basin, het laagste punt in Noord-Amerika, en de Panamint Mountains aan de overkant.

33 km verder kom je aan bij Zabriskie Point: iconisch uitkijkpunt bekend om zijn spectaculaire uitzicht over de kleurrijke badlands en ruige geologische formaties.

Na 33 km rijden kom je aan op een unieke locatie: Badwater Basin en Devil’s Golf Course. Het is bekend als het laagste punt in Noord-Amerika, met een diepte van ongeveer 86 meter onder zeeniveau. Het bekken bestaat uit een uitgestrekt zoutvlak dat vaak bedekt is met een dunne laag water na regenval, wat zorgt voor een reflecterend effect dat de omgeving nog dramatischer maakt. 

De laatste stop voor vandaag is Artist Drive een mooie eenrichtingsweg, bekend om zijn kleurrijke geologische formaties en dramatische landschappen. Deze slingert door de Amargosa Mountains en biedt adembenemende uitzichten op de natuurlijke schoonheid van het park, inclusief opvallende rotsen in tinten roze, geel, groen en paars als gevolg van verschillende mineralen in de rotsen. 

In Death Valley kan het ontzettend heet zijn in de zomermaanden. Beperk het gebruik van airco en voorzien voldoende water. Meer info

Deze dag is een lange rijdag. Je verlaat Death Valley en rijd over de Towne Pass naar boven richting Panamint Springs en zo naar Ridgecrest. De woestijn veranderd langzaam in vruchtbare landbouw grond. In de late namiddag kom je aan in Pismo beach.

Pismo Beach is gezellig kuststad in Californië, gelegen langs de beroemde Pacific Coast Highway. In Pismo Beach vind je de Monarch Butterfly Grove, waar jaarlijks duizenden monarchvlinders overwinteren.

Mocht je extra tijd ( 2 nachten) hebben dan kan je een omweg maken langs Sequoia National park. Bekend om de grootste Sequoia General Sherman. Je rijdt van Furnance Creek naar Three Rivers (500 km). De volgende dag kan je een bezoeken brengen aan het park. Slaap de volgende nacht terug in Three rivers of nog beter in Grant Grove Village. De volgende dag  heb je een rit van 340 km voor de boog naar Pismo Beach.

rotsen en kust

Vandaag staat de iconische Highway 1 op het programma. Vertrek op tijd, want hoewel de afstand niet enorm ver is, rij je grotendeels over een kronkelende eenbaansweg. Dit is niet de snelste route, dus stel je GPS in op locaties onderweg zoals Ragged Point om de juiste route te nemen. Het gebeurt vaak dat een deel van de route onderbroken is door aardverschuivingen, waardoor je eventueel moet uitwijken naar Highway 101. 

Lees hier meer over de stops die je vandaag kan ontdekken. Je rijdt de route van Zuid naar Noord.

Na de indrukwekkend roadtrip gisteren staat vandaag whale whatching op het programma. Vanaf Fisherman’s wharf vertrekken er dagelijks ( als het weer het toelaat) schepen voor een halve dag. Je kan de tour best ’s morgens reserveren. Vergeet geen zeeziekte medicatie te nemen als je gevoelig bent want de boot kan hard schommelen. en neem een goede jas mee. De winter en lente (december-april) is de periode om grijze walvissen te zien tijdens hun migratie van de Bering- en Chuckchi-zeeën naar de lagunes van Baja California, Mexico en in de zomer- en herfstmaanden (april-november) kan je in de baai dolfijnen,  bultruggen, orka’s, blauwe vinvissen (het grootste levende dier op aarde) zien. 

Na middag neem je een kijk onder water. Monterey aquarium is een van de bekendste aquaria in Amerika. Je kan hier dieren zoals vissen, roggen, pinguïns, haaien, flamingo’s, schildpadden en otters bewonderen. Het hoogtepunt is het Kelp Forest, een diepte van acht meter met haaien en vissen in hun natuurlijke habitat rondzwemmen en  de ‘Jellies Experience’ biedt een kijkje in de wereld van verschillende soorten kwallen.

of je maakt een rit langs 17-Mile Drive is een schilderachtige autoroute van ongeveer twee uur over het Monterey-schiereiland. Langs de route, waar tol voor betaald moet worden, geniet je van spectaculaire uitzichten op de ruige kustlijn, het beroemde Pebble Beach Resort met zijn golfbanen, het Del Monte-bos en de iconische Lone Cypress, een van de meest gefotografeerde bomen ter wereld. Langs de klifranden zie je ook luxueuze buitenhuizen zoals Spyglass Hill, vernoemd naar een locatie uit Robert Louis Stevensons Treasure Island.

Je kan de highway 1  nog helemaal verder volgen tot aan de golden gate bridge in San Francisco en verder.

Stel eerst de GPS in op de Santa Cruz Beach Boardwalk een amusementspark aan de oceaan in Santa Cruz, Californië. Het park, opgericht in 1907, is het oudste nog werkende pretpark in Californië en behoort tot de weinige kustpretparken aan de westkust van de Verenigde Staten.

Om Highway 1 te blijven volgen, kun je je GPS instellen op stranden zoals Pescadero State Beach, Gray Whale Cove State Beach, Pacifica State Beach en de hoofdparkeerplaats van Lands End. Vanaf deze locaties kun je een korte wandeling maken naar een uitkijkpunt met zicht op de Golden Gate Bridge.

Wil je rijden door de beroemdste straat van San Francisco: Lombard Steet dan kan je deze ook instellen op je GPS.

De leukste locatie om te verblijven is in de buurt van Fishersman`s wharf. Je vind hier leuke restaurants, een pier met zeeleeuwen, fietsverhuur locaties,…
 
De parkeerkosten in San Francisco kunnen hoog omlopen en je hebt geen huurwagen meer nodig. Lever daarom je huurwagen af bij een locatie in de stad.

San Francisco staat vooral bekend om de Golden Gate Bridge. Deze 2.737 meter lange brug is door de American Society of Civil Engineers erkend als een van de moderne wereldwonderen. Typische kenmerken van ‘Frisco’ zijn onder andere de kabeltrams, de steile straten die zich in een recht patroon over de heuvels uitstrekken, en populaire toeristische plekken zoals Fisherman’s Wharf en Chinatown. Het beruchte gevangeniseiland Alcatraz is ook een van de topattracties van San Francisco.
Lees hier wat er allemaal te beleven valt.

brug over rivier
gevangenis op eiland

Neem een taxi naar de luchthaven of lever je huurwagen af. 

Meestal vlieg je vanuit San Francisco met een overstap naar Brussel. Je moet je koffers niet ophalen en ziet deze pas terug op je eindbestemming. Door het tijdsverschil land je pas de volgende ochtend in Europa.

Mocht je nog tijd hebben, dan kan je deze reis nog combineren met een citytrip New York, Washington, Chicago,…