Deception Island
Waar ligt het?
Deception Island, gelegen in de Zuidelijke Shetlandeilanden, is een van de meest bijzondere en afgelegen plekken die je in de Antarctische regio kunt bezoeken. Deze ruige archipel ligt net ten noorden van het Antarctisch Schiereiland en staat bekend om zijn unieke vulkanische landschap en boeiende geschiedenis.
Maar naar Deception Island gaan is geen makkelijke trip. Je kunt er alleen per boot komen, en zelfs dat hangt helemaal af van het weer. De meeste mensen bezoeken het eiland als onderdeel van een expeditiecruise naar Antarctica. Die cruises vertrekken meestal vanuit Patagonië, vaak uit Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Vanaf daar vaar je door de beruchte Drake Passage, bekend om zijn wilde zeeën, voordat je eindelijk de Zuidelijke Shetlandeilanden bereikt.
Hoe is het onstaan?
Het bijna cirkelvormige eiland is gevormd door een gedeeltelijk ingestorte vulkanische kegel, wat een grote caldera heeft gecreëerd die gevuld is met zeewater. Hierdoor is de caldera 1 van de meest beschutte natuurlijke havens in Antarctica, waar schepen vaak de bescherming opzoeken tijdens een storm. Je bereikt de caldera via een smalle doorgang, Neptune’s Bellows, slechts 230 meter breed, omzoomd met hoge rotsen. Wat het navigeren nog lastiger maakt is Rayn Rock , dat 2,5 meter onder water in het midden van het kanaal ligt.
Deception Island is een van de weinige vulkanisch actieve eilanden in Antarctica. De laatste grote vulkaanuitbarstingen vonden plaats in 1967, 1969 en 1970, die aanzienlijke schade heeft veroorzaakte aan onderzoekstations en het landschap veranderde. Dankzij de vulkanische activiteit is het water aangenamer dan in de omgeving en als je met je vingers in het zand voel je de warmte die de aarde afgeeft.
De geschiedenis
Het eiland werd in 1820 ontdekt door de Amerikaanse zeevaarder Nathaniel Palmer. Tot 1822 werd op pelsrobben gejaagd, de massale overbejaging zorgde ervoor dat de zeehonden binnen de kortste tijd in de South Shetlands met uitsterven bedreigd.
Rond 1905 werd de walvisvangst populair. Het vlees werd gegeten , de olie werd gebruikt voor lampen en van de huid werden schoenen gemaakt. Er werd gebruikt gemaakt van fabrieksschepen voor de verwerking van de walvissen. Deze hadden een beschutte baai nodig en een aanvoer van zoet water, beide te vinden op Deception island. Op het hoogtepunt van de industrie lagen er 13 fabrieksschepen in de baai en brachten honderden mannen de zomer in zeer primitieve omstandigheden door, de geur van dood, de uitlaatgassen van de boten maakte het leven en de wisselende weersomstandigheden maar het leven op het eiland uiterst onaangenaam. In 1908 verklaarde de Britse regering dat het eiland deel uitmaakte van de Falklandeilanden en werd een postdienst opgericht. Een douanebeambte moest er voor zorgen dat de walvisvaarders de juiste vergunning hadden en nodige taksen werden betaald. In 1908 werd een begraafplaats aangelegd. Aan wal werd door een Noorse bedrijf in 1912 ook nog olieverwerkende fabriek geplaatst. De technologische verbeteringen zorgde tegen 1929 voor een overproductie en een instorting van de markt. In 1931 werd de commerciële walvisvangst op het eiland beëindigd.
Deception bleef een decennium onbewoond. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het nog een paar keer bezocht tijdens een strategische missie. Verschillende landen hebben in de loop der jaren onderzoeksstations op het eiland opgericht. Hoewel sommige stations door vulkaanuitbarstingen zijn verwoest, blijven er nog steeds wetenschappelijke faciliteiten actief zoals de Gabriel de Castilla Basis.
Waarom moet je er naartoe
Deception Island is echt een plek die je niet wilt missen tijdens een cruise naar Antarctica. Wat dit eiland zo speciaal maakt, is de unieke mix van ruige natuur, fascinerende geschiedenis en een vulkanisch landschap dat je nergens anders in de regio tegenkomt. Terwijl veel andere landingsplaatsen vooral bekend staan om hun spectaculaire ijsformaties, biedt Deception Island iets heel anders.
Het eiland heeft een rijke geschiedenis die je nog steeds kunt voelen. Je kunt dwalen tussen de overblijfselen van oude walvisstations en verlaten gebouwen, die een kijkje geven in het harde leven van de mensen die hier ooit werkten. De ruïnes hebben een mysterieuze sfeer, alsof je terug in de tijd stapt naar een vervlogen tijdperk.
Maar het is niet alleen de geschiedenis die het eiland bijzonder maakt. De vulkanische activiteit hier zorgt voor een landschap dat je compleet overdondert. Je wandelt over zwart lavazand, met de geur van zwavel in de lucht en dampende warmwaterbronnen om je heen. Het contrast tussen het donkere zand en de heldere kleuren van het mos maakt het extra bijzonder. En als je zin hebt in een unieke ervaring, kun je zelfs een duik nemen in de geothermisch verwarmde wateren van Pendulum Cove. Ja, zwemmen in Antarctica – hoe cool is dat?
Alsof dat nog niet genoeg is, wordt het plaatje compleet met de dieren die je hier tegenkomt. De stranden zijn gevuld met pinguïns die je nieuwsgierig aankijken en zeehonden die lekker liggen te luieren. Het is een geweldige plek om dicht bij deze dieren te komen, midden in zo’n dramatisch landschap.
Alles bij elkaar is Deception Island een plek die je niet snel zult vergeten. Het is niet alleen prachtig om te zien, maar het voelt ook alsof je een heel ander stukje Antarctica ontdekt – een plek vol verhalen, vulkanische warmte en een unieke rust die je nergens anders vindt.