hondenslee Spitsbergen

Hondensledetocht in Spitsbergen 4 uur 15 maart 2024

In de voormiddag maken we een wandeling  door het levendige centrum van Longyearbyen. Iets boven het centrum van Longyearben bevindt zich de oude kool kabelbaan. Deze werd tot in 1987 gebruikt om de steen kool naar het centrum te vervoeren. Door de hogere ligging heb je een mooi uitzicht over Longyearben en de adembenemende omgeving.

Na de lunch wachten we voor ons hotel tot we worden opgehaald door onze gids van Green dog Svalbard. We rijden 15 min tot tot aan de kennels. Eenmaal aangekleed in een dikke winteroverall zijn we klaar om te vertrekken.

Vandaag bestaat ons team uit een gids en 12 enthousiaste honden. Normaal gesproken trekken 6 tot 8 honden een slee, maar vandaag gaan we op een trainingsronde met 6 ervaren honden, aangevuld met tieners die nog in opleiding zijn. De honden zijn gewend aan het leven buiten en de koude temperaturen deren hen niet. Ons team bestaat uit krachtige Alaska husky’s en Groenlandse honden. Hun opwinding is voelbaar terwijl ze ongeduldig blaffen en springen als we aan komen aan lopen.

We spannen de honden één voor één voor de slee. Dit vergt de nodige kracht, vooral omdat de dikke handschoenen de grip verminderen. De honden springen enthousiast op en neer terwijl we ze vastmaken.

De slee heeft een anker dat fungeert als rem, anders zouden de honden er zonder ons vandoor gaan. Zodra het anker los is, beginnen de honden te trekken. Hun poten grijpen krachtig in de sneeuw terwijl we langzaam in beweging komen. De sleeën glijden soepel over de bevroren grond, voortgestuwd door de kracht en energie van de husky’s, terwijl we ons een weg banen door het adembenemende landschap.

hondeslede spitsbergen
alaska husky

Langs de route werden we omringd door de majestueuze schoonheid van Spitsbergen: hoge bergen gehuld in een deken van glinsterende sneeuw, uitgestrekte ijsvlaktes die zich tot aan de horizon uitstrekten, en de stille kracht van de Arctische wildernis die ons omringt. 

De slede besturen vraagt enige behendigheid. De slede heeft naast een anker ook een voet rem. Deze gebruik je als je bergafwaarts gaat. Bergopwaarts help je de honden door mee te steppen.

Na een adembenemende tocht komen we terug bij de kennels. De honden laten zich makkelijker losmaken van de slede en zijn een stuk kalmer nu ze hun energie kwijt zijn. Wat een prachtige ervaring om te mogen meemaken in dit unieke landschap.

hondenslee Spitsbergen