Op expeditie cruise met Hapag-Lloyd naar Groenland
Een cruise naar Groenland laat je enkele van de meest spectaculaire en ongerepte natuurgebieden ter wereld te ontdekken. Je vaart langs adembenemende landschappen met torenhoge ijsbergen, fjorden en uitgestrekte gletsjers. Onderweg zie je vaak walvissen, zeehonden en soms zelfs ijsberen. Daarnaast krijg je de kans om kleine Inuit-dorpen te bezoeken en de unieke Groenlandse cultuur en tradities te ervaren. In de juiste periode is er ook een goede kans om het noorderlicht te zien (vanaf midden September). Een cruise naar Groenland geeft je een gevoel van avontuur en isolatie, ver weg van de drukte van de moderne wereld, terwijl je een van de meest afgelegen en ruige plekken op aarde verkent. Eind Augustus ben ik voor 3 weken vertrokken met het luxe expeditie cruiseschip van de rederij Hapag Lloyd: Hanseatic Nature naar Groenland.
Het schip is in 2019 in de vaart gekomen en speciaal gebouwd voor expedities en is uitgerust om de meest uitdagende zeeën te trotseren. Het schip heeft een Polar Class PC6, wat betekent dat het geschikt is voor navigatie in ijzige wateren en uitdagende poolomstandigheden.
Er is plaats voor 230 passagiers, zodat je veel tijd aan land kan doorbrengen
Het schip heeft 3 restaurants: 1 buffet restaurant waar je buiten kan eten, het hoofd restaurant met bediening en een à la carte restaurant en 2 bars, waaronder 1 met een panoramische zicht.
Je hebt de keuze uit verschillende kajuiten: buitenkajuiten, kajuiten met een Frans balkon, balkonkajuiten en luxe suites. In alle kajuiten zijn de badkamers voorzien van een verwarmd bankje en muur, ideaal om natte kleding te drogen. De minibar wordt dagelijks gevuld met frisdrank en water, en in de suites zelfs met alcoholische dranken. Je vaart op basis van volpension, waarbij koffie en thee inbegrepen zijn, maar voor andere drankjes betaal je extra.
Op een expeditie cruise met Hapag Lloyd naar Groenland, Spitsbergen, Antarctica of de Amazone zijn de meeste excursies inbegrepen.
Dag 0-1: Brussel- Zürich- Kangerlussuaq
In vijf uur vloog ik naar Kangerlussuaq, een klein stadje in West-Groenland, gelegen aan het einde van de 190 km lange Kangerlussuaq-fjord. De luchthaven werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd als Amerikaanse luchtmachtbasis en diende als strategische tussenstop voor vluchten van Noord-Amerika naar Europa. Na de oorlog bleef de basis actief en speelde ze een belangrijke rol tijdens de Koude Oorlog. In 1992 werd de basis overgedragen aan de Groenlandse autoriteiten en omgevormd tot een internationale luchthaven.
Na een hobbelige rit van 20 minuten met een oude Amerikaanse schoolbus zag ik het schip al in de baai liggen, klaar voor de lange reis. Met de tender werden we naar het schip gebracht, terwijl de bagage rechtstreeks van het vliegtuig naar onze kajuit werd gebracht. Inmiddels was het 21.00 uur. Na de verplichte veiligheidsbriefing en een laat avondbuffet op het dek, kon de reis eindelijk beginnen.
Dag 2- 3: Zeedag - Uummannaq
De cruise begon met een ontspannen dag op zee. Naast het verkennen van het schip en genieten van heerlijk eten, stond er ook een speciale veiligheidsbriefing op het programma, gericht op varen in het Noordpoolgebied. We leerden welke regels we moeten volgen, hoe we een zwemvest correct dragen en hoe we veilig in en uit een Zodiac stappen. Daarna was het tijd om rubberen laarzen en een warme jas te passen, die we tijdens de hele cruise konden gebruiken.
Tijdens een expeditiecruise zijn er altijd experts aan boord. Zij delen aan land interessante weetjes over de omgeving, maar ook op zeedagen zijn er boeiende lezingen te volgen.
De volgende dag gingen we voor anker voor in Uummannaq, een klein stadje met kleurrijke huizen op een de rotsachtige kust, gelegen op een eiland in het westen van Groenland. De naam “Uummannaq” betekent letterlijk “hartvormig”, verwijzend naar de iconische berg die boven het stadje uittorent.
We maakten een stevige wandeling naar het zomerhuis en de brievenbus van de Kerstman. Deels gaat de wandeling gaat over gladde rotsen en mossen om vervolgens door de kleurrijke huisje te dwalen. Onderweg kom je verschillende sledehonden tegen, de altijd buiten verblijven.
Dag 4-5: Zeedag - Pont Inlet
Na een dag varen ging het schip voor anker in Pond Inlet, een afgelegen dorp in het hoge noorden van Canada, aan de noordkust van Baffineiland in Nunavut. Het stadje, met 1.555 inwoners, voornamelijk Inuit, biedt een adembenemend uitzicht op de Arctische wildernis. Jacht en visserij vormen de basis van het lokale leven. We kregen een rondleiding door het dorp van lokale gidsen en werden daarna uitgenodigd voor een optreden met traditionele dansen, keelgezangen en lokale sporten.
Dag 6: Icy Arm
We vervolgden onze tocht langs Baffin Island naar het zuiden en gingen voor anker in Icy Arm Fjord. Dit afgelegen fjord biedt spectaculaire uitzichten, met steile bergen en gletsjers die rechtstreeks in het ijskoude water uitkomen. Voor het eerst tijdens deze expeditie gingen de ijsbeerwachters als eersten van boord. Gewapend verkenden ze de omgeving om ervoor te zorgen dat we veilig aan land konden. Tijdens de landing bleven ze op strategische plekken de omgeving nauwlettend in de gaten houden met verrekijkers.
Met zodiacs werden we naar de kust gebracht, waar we vrij konden rondwandelen en genieten van het adembenemende uitzicht over de baai.
Dag 7: Dundas Harbour- Croker Bay
Vandaag gaan we aan land in Dundas Harbour: een verlaten historische nederzetting op Devon Island. Dundas Harbour werd in 1924 opgericht als een Canadese Royal Canadian Mounted Police (RCMP) post om de soevereiniteit over het gebied te handhaven. De nederzetting bestond uit een kleine groep gebouwen, waaronder huizen voor de politieagenten en hun gezinnen, een magazijn en een gevangenis. Ondanks de moeilijke leefomstandigheden, zoals extreme kou en isolement, bleven de bewoners tot 1933, waarna de post tijdelijk werd verlaten en later in 1945 kort werd heropend. In 1951 werd het definitief verlaten.
We werden met de zodiacs naar de kust gebracht, waar we de overblijfselen van de oude RCMP-post en de kleine begraafplaats konden verkennen.
In de namiddag gingen we verder naar Croker Bay, omgeven door steile kliffen en gletsjers die uitmonden in het ijskoude water. We maakten een tocht met de zodiacs om de gletsjers van dichtbij te bewonderen.
Dag 8: Starnes Fjord
In de ochtend vaart de Hanseatic Nature langs de mistige kliffen van Ellesmere-eiland, op weg naar de 50 km lange Starnes Fjord. Bij aankomst op de ankerplaats trekt de mist gelukkig wat op, waardoor de prachtige omgeving zichtbaar wordt en kunnen we de eerste zeehonden spotten.
Nadat we met de zodiacs aan land waren gebracht, maakten we een korte wandeling door het besneeuwde landschap. De wandelstokken kwamen goed van pas op het gladde terrein. De omgeving voelde sereen en onaangetast, met het witte landschap dat zich uitstrekte tot aan de horizon. Terwijl de groep verder liep, bleef ik wat langer aan de waterkant staan, gefascineerd door de kleine kwallen en het kril dat zachtjes door het kristalheldere water dreef. Het was een bijzondere ervaring om deze kleine vormen van leven in zo’n uitgestrekte, koude wildernis te observeren.
Dag 9-10: Zeedag- Pim Island
Na een rustgevende dag op zee bereiken we de volgende dag Pim Island, een klein, afgelegen eiland in het noorden van Canada, aan de oostkant van Ellesmere-eiland. Het landschap van Pim Island is typisch Arctisch: ruig, afgelegen, en bedekt met sneeuw en ijs gedurende een groot deel van het jaar.
Het eiland heeft een belangrijke historische betekenis dankzij de expeditie van de Britse ontdekkingsreiziger Sir George Nares. De HMS Polaris was een Brits onderzoeksschip dat in 1871 werd gelanceerd onder leiding van Sir George Nares, met als doel de Noordpool te bereiken. De expeditie begon in juli en was een van de meest ambitieuze pogingen van die tijd om de Arctische gebieden te verkennen.
Na een succesvolle start kwam de Polaris in 1872 vast te zitten in het ijs van de Smith Sound, dicht bij Pim Island. De 19-koppige bemanning moest zich aanpassen aan de barre omstandigheden en doorbrengen in een van de meest onherbergzame omgevingen ter wereld.
In het voorjaar van 1873, na maanden van isolatie, besloten ze het schip te verlaten. Een aantal bemanningsleden, onder leiding van Nares, maakte een gevaarlijke reis terug naar de bewoonde wereld, terwijl zes mannen, geleid door luitenant McClintock, achterbleven op Pim Island en uiteindelijk door een andere expeditie werden gered.
De ankerplaats van de Hanseatic Nature ligt op een korte vaart van Pim Island. Het is een hobbelige en natte rit naar het ruige eiland. Tijdens ons bezoek verslechtert het weer verder, waardoor we na een onstuimige tocht snel terugkeren naar het schip.
Dag 11: Alexandra Fjord
Op weg naar Alexandra Fjord spotten we walrussen op het ijs, vanaf het schip. Onder een stralende zon ankeren we in de fjord. De zodiacs brengen ons naar de kust, waar we een wandeling maken naar een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op de baai en het omringende landschap.
Na de landing vaart het schip ’s middags verder de baai in. Vervolgens staat een spannende activiteit op de planning: de Polar Plunge. Een verfrissende duik in het ijskoude water, vanaf de achtersteven van het schip.
Dag 12-13: Zeedag- Etah
Na de spannende afsluiter gisteren hebben we vandaag een een ontspannend zeedag tussen het ijs. De dag is goed gevuld met boeiende lezingen en frisse lucht op het dek. Tot onze verrassing spotten we nog een ijsbeer, heel dicht bij het schip op het zee-ijs. De kapitein vaart voorzichtig dichterbij, zodat we allemaal een goed zicht hebben. De Hanseatic Nature heeft een groot open dek aan de voorkant voor passagiers, en tijdens deze expeditie mochten we als passagiers ook regelmatig op de brug komen.
De volgende dag komen we aan in Etah gelegen in West Groenland. Het ligt dicht bij de monding van de fjord van Nuvuqquq en wordt omringd door imposante bergen en gletsjers. Deze plek heeft historische betekenis, omdat het een van de laatste vestigingen is van de traditionele Inuit-jagers in het noordwesten van Groenland.
We genieten van een 45 minuten durende rit met de zodiac, glijdend tussen de hoge bergen. Eenmaal aan land hebben we de kans om de oude jagershutten te verkennen en een wandeling richting de gletsjer te maken. In de verte grazen muskusossen, een indrukwekkend gezicht dat de ruige schoonheid van deze omgeving compleet maakt.
Dag 15: Siorapaluk- Qaanaaq
In de ochtend ankeren we voor Siorapaluk, een van de noordelijkste permanente nederzettingen ter wereld, aan de westkust van Groenland. Dit kleine dorp met slechts 58 inwoners ligt ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van de Noordpool. Siorapaluk is beroemd om zijn traditionele levensstijl; de bewoners leven voornamelijk van de jacht op zeehonden, walrussen en vogels, en van visserij. We gaan opnieuw met de Zodiacs aan land en maken tijdens een wandeling kennis met de lokale bevolking en de vele sledehonden.
In de middag vaart de Hanseatic Nature tussen de besneeuwde bergen richting Qaanaaq, een stadje dat in de jaren 1950 werd gesticht als herlocatie voor de Inuit-bevolking na de bouw van de Amerikaanse luchtmachtbasis Thule. De meeste inwoners leven nog steeds volgens de traditionele Inuit-levensstijl, afhankelijk van de jacht op zeehonden, walrussen en narwals, en van visserij. Na een korte rit met de zodiacs bereiken we het kleine stadje. Terwijl wij een wandeling maken door Qaanaaq, krijgen enkele inwoners de kans om een kijkje aan boord van het schip te nemen.
Dag 16: Cape York
Vandaag vaart de Hanseatic Nature langs Cape York, gelegen bij de ingang van Melville Bay, een historische waterweg die veel werd gebruikt door ontdekkingsreizigers en walvisvaarders. Cape York is vooral bekend door de ontdekking van de beroemde Cape York-meteoriet, een van de grootste ooit gevonden. Deze meteoriet, waarvan delen door de Inuit werden gebruikt voor gereedschappen en wapens, werd in de 19e eeuw geborgen door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Robert Peary. Nu zijn delen ervan te zien in musea zoals het American Museum of Natural History in New York. We gaan hier niet aan land, maar genieten onder een staalblauwe hemel van een lange tocht met de zodiacs, glijdend tussen de metershoge ijsbergen.
Dag 17- 18: Zeedag- Ilulissat- Disko bay
Tijdens de zeedag staan er weer verschillende interessante lezingen op het programma., terwijl het schip door het adembenemende landschap richting Ilulissat vaart. Ilulissat, gelegen aan de Zuid westkust van Groenland, is bekend om de indrukwekkende Ilulissat Icefjord, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. De fjord is beroemd vanwege de enorme ijsbergen die afbreken van de Sermeq Kujalleq-gletsjer, een van de meest actieve gletsjers ter wereld. We maken een avontuurlijke wandeling met adembenemend uitzichten op deze fjord. In de namiddag vaart het schip om de hoek naar Disko Bay, waar gigantische ijsbergen drijven aan het begin van de fjord. Hier maken we onze laatste lange zodiactocht van de expeditie, door het indrukwekkende landschap. Als afsluiter varen we langs een zodiac van de crew, die ons verrast met een glaasje champagne.
Dag 19: Sisimiut
De laatste dag van deze expeditie staat er een lange wandeling in Sisimiut op het programma. Sisimiut is met zijn 5520 inwonders de op één na grootste stad van Groenland, gelegen aan de westkust, net boven de poolcirkel. De stad staat bekend om haar prachtige natuurlijke omgeving, met fjorden, bergen.
Dag 20: Kangerlussuaq
In de ochtend vaart de Hanseatic Nature terug door de 190 kilometer lange fjord naar Kangerlussuaq. Bij aankomst rond de middag wordt de bagage met een boot van boord gebracht, terwijl wij met de tender aan land gaan. We maken een busrit met stops bij verschillende uitkijkpunten rondom het stadje met in de verte uitzicht op de immense ijspoolkap in het binnenland van Groenland. Als afsluiting genieten we van een barbecue met lokaal vlees, zoals rendier en muskusos. Vervolgens worden we naar de luchthaven gereden voor onze terugvlucht met Edelweiss Air naar Zürich.
Terugkijkend op deze geweldige expeditie cruise naar Groenland, ben ik nog steeds onder de indruk van de adembenemende natuur en de rijke cultuur die ik heb ervaren. Elke dag bracht nieuwe avonturen, van het verkennen van prachtige fjorden en indrukwekkende ijsbergen tot het ontmoeten van de warme lokale bevolking. De spannende momenten, zoals het spotten van de ijsbeer en de polar plunge, zullen me nog lang bijblijven. Deze reis heeft mijn liefde voor de natuur alleen maar vergroot en me bewust gemaakt van hoe kwetsbaar deze unieke omgeving is. Met een hoofd vol herinneringen en een hart vol dankbaarheid keer ik terug naar huis.