Sao Miquel

Er geraken?

Vanuit Brussel vlieg je direct met Tuifly in de zomermaanden naar Ponta Delgada of via Tap Airlines met een overstap in Porto of Lissabon. De kleine luchthaven ligt vlakbij het centrum van Ponta Delgada.

Vanuit de haven van Ponta Delgada vertrekken er boten naar o.a. Terceira.

Wat te doen in 1 dag?

Hoewel het natuurlijk beter is om meerdere dagen te hebben om het eiland te verkennen, zijn er nog steeds veel activiteiten die je kunt ondernemen als je maar 1 dag de tijd hebt.

Start je dag met het ophalen van een huurwagen. Probeer deze zo vroeg mogelijk op te halen. Tips om je autohuur vlot te laten verlopen!

Janela di Inferno

In 15 minuten rijden van het centrum van Ponta Delgada (25 min van de luchthaven) bereik je de parking waar de wandeling Janela di Inferno start. De tocht leidt je door weelderige vegetatie, tunnels en langs beekjes, en biedt spectaculaire uitzichten. Trek goede wandelschoenen aan en breng voldoende water en snacks mee.

Terug bij het startpunt, vertrekt de shuttle naar de uitkijkpunten over Lagoa do Fogo. Tussen 15 juni en 30 September is het verplicht om de shuttle te nemen. Reserveer op voorhand je tickets. 

In andere maanden kan je verder je weg vervolgen en ben je in 30 minuten bij de uitkijkpunten over Lagao Do Fogo ( zie kaart)

Nadien rijd je verder naar de thermische baden, omringt door weelderige natuur. Caldeira Velha Environmental Interpretation Centre. Vergeet niet te reserveren.  Neem niet je beste badkleding mee want het bruine water kan vlekken maken.

Als je liever niet de wandeling Janela di Inferno wandelt. Dan kan je in de maanden dat de shuttle verplicht is naar Lagao Do Fogo ook parkeren vlakbij Caldeira Velha Environmental Interpretation Centre en van daaruit de shuttle nemen. De shuttle verbindt beide parkings.

Vervolg je weg naar het de Noordkust via Miradouro das Pedras Negras
 
In 2 uur bereik je het dorp Sete Cidades met een mooi kerkje. Op weg naar de parking van Boca do Inferno, kom je verschillende uitkijkpunten tegen en ook het Monte Palace Hotel. Dit verlaten hotel ligt op een heuvel en biedt een indrukwekkend uitzicht over de Sete Cidades-meren en de omliggende natuur. Het hotel, dat ooit luxe accommodatie bood, is nu een populaire plek voor urbex (urban exploration) en fotografie. Vergeet niet om voorzichtig te zijn en de lokale regelgeving te respecteren.
 
Vanop de parking in de bergen  kan je een gemakkelijke wandeling maken naar het uitkijkpunt Boca do Inferno waar je bij mooi weer een adembenemend uitzicht hebt over de meren met de 2 kleuren.
 
 
In een half uur rijden ben je terug in Ponta Delgada. Lever daar terug je auto in.
 
Ponta Delgada is de hoofdstad van São Miguel. Het is een charmante stad bekend om haar historische architectuur, geplaveide straten. Hoogtepunten zijn de iconische stadspoorten Portas da Cidade, de 16e-eeuwse Igreja Matriz de São Sebastião, de lokale markt Mercado da Graça, de botanische tuin Jardim António Borges, en het Museu Carlos Machado.

Heb je minder zin om de pittige wandeling Janela di Inferno te onder nemen dan kan je nog een bezoek in plannen aan Furnas.

Haal je huurwagen vroeg op in Ponta Delgada en rij in een uurtje naar Furnas. Furnas is een pittoresk dorp bekend om zijn geothermische activiteit. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de thermale bronnen en fumarolen van Caldeiras das Furnas, de botanische tuin Parque Terra Nostra met een thermisch zwembad, en Lagoa das Furnas. Probeer de traditionele “Cozido das Furnas,” een stoofpot gekookt in geothermische grond. 

Ga walvis spotten! Vanuit de haven van Ponta Delgada vertrekken er dagelijks verschillende soorten boten, van kleine zodiacs tot grotere, comfortabele boten. De beste periode is:

  • Lente (maart-mei): Hoogseizoen voor walvisspotten, met veel migrerende soorten.
  • Zomer (juni-augustus): Nog steeds veel walvissen en dolfijnen te zien.

Ga snorkelen! São Miguel biedt uitstekende mogelijkheden om snorkelen dankzij het heldere water en rijke onderwaterwereld. De beste periode is tijdens de zomermaanden. 

Populaire Snorkellocaties

  1. Ilhéu de Vila Franca do Campo

    • Kenmerken: Een vulkanisch eilandje voor de kust van Vila Franca do Campo, biedt een beschutte lagune ideaal voor snorkelen.
    • Onderwaterleven: Veel kleurrijke vissen, zeesterren, en koraalformaties.
    • Tickets en meer info
  2. Ponta da Ferraria

    • Kenmerken: Een unieke locatie met thermale wateren die in de oceaan stromen, waardoor het water warmer is.
    • Onderwaterleven: Diverse vissoorten en unieke onderwaterformaties door vulkanische activiteit.
  3. Caloura

    • Kenmerken: Een kustgebied met helder water en rotsachtige inhammen.
    • Onderwaterleven: Octopussen, murenen, en vele scholen kleurrijke vissen.
  4. Mosteiros

    • Kenmerken: Bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties en rustige wateren.
    • Onderwaterleven: Rijke biodiversiteit met veel vissoorten en soms zelfs pijlstaartroggen.