Highway 1

Waarom je deze route rijden

Misschien wel de meest bekende weg in Amerika na Route 66: Highway 1 in Californië, vooral het traject tussen San Francisco en Los Angeles. Deze prachtige kustroute biedt spectaculaire uitzichten op de Stille Oceaan en de Californische kustlijn, met pittoreske stranden, adembenemende kliffen. Het mooiste deel vind je tussen Monterey en Pismo beach. Neem je tijd, want hoewel de afstand tussen Monterey en Pismo beach maar 250 km is, rij je grotendeels over een kronkelende eenbaansweg. Dit is niet de snelste route, dus stel je GPS in op locaties onderweg zoals Ragged Point om de juiste route te nemen. Pismo beach is een ideale locatie om te overnachten en nadien je rit naar Los Angeles verder te zetten.

Het gebeurt vaak dat een deel van de route onderbroken is door aardverschuivingen, waardoor je eventueel moet uitwijken naar Highway 101.

De belangrijkste stops van Noord naar Zuid

Carmel en Monterey
Bekend om de 17-Mile Drive, biedt spectaculaire uitzichten op de ruige kust, luxe villa’s, het beroemde Pebble Beach Resort en de iconische Lone Cypress. In Monterey is het wereldberoemde aquarium een must-visit, en de stad staat bekend als een uitvalsbasis voor walvisexcursies. Carmel staat bekend om zijn overvloed aan kunstgalerijen en boetiekjes

  • De 17-Mile Drive is een schilderachtige autoroute van ongeveer twee uur over het Monterey-schiereiland. Langs de route, waar tol voor betaald moet worden, geniet je van spectaculaire uitzichten op de ruige kustlijn, het beroemde Pebble Beach Resort met zijn golfbanen, het Del Monte-bos en de iconische Lone Cypress, een van de meest gefotografeerde bomen ter wereld. Langs de klifranden zie je ook luxueuze buitenhuizen zoals Spyglass Hill, vernoemd naar een locatie uit Robert Louis Stevensons Treasure Island.
  • Cannery Row  beroemd door de schrijver John Steinbeck in zijn roman Cannery Row, die het leven in Monterey in de jaren twintig en dertig beschrijft. De voormalige conserveringsfabrieken waar sardines werden ingeblikt, wat de naam Cannery Row verklaart, zijn nu verdwenen. Tegenwoordig vind je er voornamelijk winkelcentra en souvenirwinkeltjes en het Monterey Bay Aquarium.
  • Het Monterey Bay Aquarium is een van de bekendste aquaria in Amerika. Je kan hier dieren zoals vissen, roggen, pinguïns, haaien, flamingo’s, schildpadden en otters bewonderen. Het hoogtepunt is het Kelp Forest, een diepte van acht meter met haaien en vissen in hun natuurlijke habitat rondzwemmen en  de ‘Jellies Experience’ biedt een kijkje in de wereld van verschillende soorten kwallen.
  •  Fisherman’s Wharf hier vind je gezellige restaurantjes waar je verse vis kunt eten. Ben je op zoek naar meer  avontuur, dan kan je hier inchecken op een whale watching trip.

Point Lobos.
Dit natuurreservaat bevat veel rotsachtige uitstulpingen en landtongen die eindigen in de helderblauwe Grote Oceaan. Baaien, weides, bossen en getijdenpoelen kleuren het landschap. Je vindt hier mooie wandelroutes en kleine grotten waarin je kunt zwemmen. In Point Lobos leven 250 vogelsoorten en zoogdieren als witstaartherten, grijze vossen, zeeotters en zeeleeuwen. De mooiste plekken liggen in het zuidelijke deel: China Cove en Gibson Beach. Je bereikt ze via de Bird Island Trail. China Cove is een smaragdgroene inham met een piepklein strandje dat wordt omgeven door hoge rotsen. Gibson Beach (ook wel ‘Sandy Beach’ genoemd) draagt de titel van mooiste strand van het park. Het is het meest zuidelijke strand van Point Lobos. Naast Gibson Beach ligt Pelican Point. Van hieruit heb je een goed uitzicht op het vogelrijke Bird Island. De parkeerplaatsen in het park kunnen op mooie dagen snel vol raken. Wees er vroeg bij.

Big Sur
is de benaming voor de adembenemende 114 kilometer lange kustroute langs Highway 1 tussen Monterey en Cambria. Velen beschouwen Big Sur als de mooiste kustregio van Californië, met zijn ruige zeegezichten, majestueuze kliffen, weelderige natuur en zonnende zeeleeuwen langs de kust. In de wintermaanden kun je hier ook geluk hebben om migrerende walvissen te spotten. Big Sur omvat verschillende natuurparken zoals Garrapata State Park, Andrew Molera State Park, Pfeiffer Big Sur State Park en Julia Pfeiffer Burns State Park.

  • Garrapata State Park ligt direct onder het Point Lobos Reserve en strekt zich kilometers uit langs Highway 1. Het park heeft verschillende turnouts en ingangen, soms slecht gemarkeerd. Vanaf hier leiden wandelpaden je dieper het park in, langs de prachtige kustlijn van Big Sur, de indrukwekkende Santa Lucia Mountains en Soberanes Point, waar je met geluk walvissen kunt spotten. Populaire wandelroutes zijn onder andere de Rocky Ridge Trail langs de noordrand van Soberanes Canyon en de uitdagende Soberanes Canyon Trail (7,2 km) door de hoge redwoods. Voor toegang tot het strand kun je parkeren bij turnout 18 of 19. Voor routes naar Soberanes Point kun je parkeren bij afslag 8, 9 of 10.
  • Bixby Creek Bridge Vanuit Carmel/Monterey rijd je in ongeveer 20 minuten naar de Bixby Creek Bridge. Het kan uitdagend zijn om een parkeerplek te vinden en om te keren; soms moet je een stukje verderop zoeken. Maar het is de moeite waard, want hier kun je de iconische foto’s maken die je in elke brochure ziet. Verderop op Highway 1 kom je door de bossen van Pfeiffer Big Sur State Park.
  • Andrew Molera State Park , misschien niet zo bekend als andere parken in Big Sur maar wel het grootste, biedt wandelpaden die door een gevarieerd landschap slingeren, van spectaculaire kustlijnen tot rustige rivierbeddingen en redwood-bossen. De eenvoudige Beach Trail brengt je naar het strand bij de Big Sur River, terwijl de Bluff Trail je langs de prachtige kust voert, waarbij je de rivier oversteekt. Voor een uitdagendere ervaring kun je de steile klim van de East Molera Trail maken, die beloond wordt met een panoramisch uitzicht over de kust en de bergen. Andrew Molera State Park is ideaal voor wandelaars die de diverse natuurlijke schoonheid van Big Sur willen verkennen.
  • Pfeiffer Big Sur State , een van de meest populaire parken in Big Sur, staat bekend om zijn weelderige bossen, schilderachtige wandelpaden en prachtige uitzichten. Het park biedt een scala aan wandelmogelijkheden, zoals de populaire Pfeiffer Falls Trail, die je naar een schilderachtige waterval voert, en de Valley View Trail, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Big Sur River Valley en de omliggende bergen. De Big Sur River slingert door het park en biedt mogelijkheden voor zwemmen en picknicken.
  • Julia Pfeiffer Burns State Park is een topper van Big Sur, beroemd om zijn adembenemende uitzichten en natuurlijke schoonheid. Het park staat vooral bekend om de McWay Falls, een schilderachtige waterval die rechtstreeks in de Stille Oceaan stroomt. De overlook trail biedt een panoramisch uitzicht op deze iconische waterval en de turquoise baai eronder.
  • Piedras Blancas gelegen ten noorden van San Simeonstaat bekend om zijn vuurtoren, de Piedras Blancas Light Station, en de grote kolonie zeeolifanten die er het hele jaar door te zien zijn.

Morro Bay
Het meest opvallende aan Morro Bay is de Morro Rock, een 175 meter hoge vulkanische rots bij de ingang van de haven.

San Luis Obispo
is een charmante stadje in Californië. De stad wordt omgeven door glooiende heuvels en wijngaarden, waardoor het een populaire bestemming is voor wijnliefhebbers. Bezienswaardigheden, zijn Mission San Luis Obispo de Tolosa, een van de historische Spaanse missies in Californië, en Bubblegum Alley, een unieke toeristische trekpleister bedekt met kauwgom. Daarnaast staat de stad bekend om zijn boerenmarkt op donderdagavond. Samen met Pismo Beach een ideale locatie om te overnachten.

Pismo beach
Een leuke badplaats en ideale locatie om te overnachten. Pismo Beach staat bekend om de Pismoclam, een unieke soort mossel die alleen in de wateren rond Pismo Beach voorkomt. Elk jaar in oktober wordt het clamfestival gehouden, met muziek en parades ter ere van deze lokale lekkernij. In de wintermaanden kun je Monarch Butterfly Grove bezoeken, waar jaarlijks duizenden monarchvlinders overwinteren.

Santa Maria . Is bekend om zijn wijnproductie, met talrijke wijngaarden in de omgeving. Santa Maria Valley is vooral bekend om zijn Pinot Noir en Chardonnay wijnen.

  • De Foxen Canyon Wine Trail is een schilderachtige route door de Santa Ynez Valley. Langs deze route vind je verschillende vooraanstaande wijngaarden en wijnmakerijen, waaronder Foxen Vineyard & Winery, Curtis Winery, Koehler Winery, en vele anderen. De trail staat bekend om zijn uitstekende Pinot Noir, Chardonnay en andere bekroonde wijnen.

Solvang
bekend als ‘Little Denmark’, is een charmant stadje met een Deense uitstraling, opgericht in 1911 door drie Deense immigranten. Het lijkt op een Scandinavisch themapark, met windmolens, gaslantaarns, Deense gebakjes en Carlsberg bier. Het is een ideale stop tijdens een reis van Los Angeles naar het noorden (of omgekeerd), waar je kunt genieten van een kopje koffie met een Deens koekje erbij.

Santa Barbara
Een prachtige stad aan de kust Het is een populaire bestemming  vanwege zijn rijke culturele erfgoed, levendige kunstscene, uitstekende restaurants en wijngaarden. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere Mission Santa Barbara, een historische Spaanse missie, het Santa Barbara County Courthouse met zijn prachtige uitzicht vanaf de klokkentoren, en het charmante centrum met zijn boetieks en cafés. Santa Barbara biedt ook tal van buitenactiviteiten, zoals zeilen, wandelen in de nabijgelegen bergen en ontspannen op de mooie stranden zoals Butterfly Beach en East Beach.

Santa Monica
Een levendige kuststad in West-Los Angeles,, bekend om zijn iconische pier en stranden aan de Stille Oceaan. De Santa Monica Pier is een belangrijke attractie met een amusementspark, een reuzenrad, eetgelegenheden en straatartiesten. Je kan hier ook wandelen, fietsen en skaten langs de Oceanfront Walk en langs het beroemde. Venice Beach.