Grand Canyon National park

Waarom je dit nationaal park moet bezoeken

De Grand Canyon is een enorm uitgestrekte kloof in het Noorden van Arizona, Verenigde Staten. De canyon is ongeveer 446 kilometer lang, tot 29 kilometer breed en meer dan 1,6 kilometer diep en deze wordt uitgesneden door de Colorado-rivier. Vanaf de rims (kanten) heb je een van de meest spectaculaire natuurlijke uitzichten ter wereld. De Colorado-rivier verdeelt het Grand Canyon National Park in twee delen: de North Rim (2438m) en de meest bezochte South Rim (2200m). Een zware twee daagse wandeling ( rim to rim hike) verbind de twee zijdes met elkaar, overnachten kan in Phantom ranch.

De toegangsprijs van het park kan je betalen aan de ingang, maar als je meerder parken bezoekt kan je beter een American the beautiful pas aanschaffen. Deze biedt je voor 80 dollar (2024) een jaar toegang tot bijna alle nationale parken en monuments.

Het weer in de Grand Canyon kan sterk variëren afhankelijk van het seizoen en het deel van de canyon. De South Rim heeft vier seizoenen:

  • Zomer (juni tot augustus): Overdag warm tot heet, met temperaturen van 20°C tot 30°C. ’s Nachts koelt het af tot rond de 10°C. Onweersbuien komen vaak voor in de middag.

  • Herfst (september tot november): Aangename temperaturen overdag van 15°C tot 25°C (, met koelere avonden en nachten, variërend van 0°C tot 10°C 

  • Winter (december tot februari): Koud, met dagtemperaturen van rond de 5°C tot 10°C (40°F tot 50°F) en ’s nachts vaak onder het vriespunt. Sneeuw is mogelijk.

  • Lente (maart tot mei): Milde temperaturen van 10°C tot 20°C  overdag en koelere nachten van 0°C tot 10°C.

De North Rim ligt hoger en is daardoor koeler en krijgt meer sneeuw in de winter, waardoor het van oktober tot mei gesloten is. De Inner Canyon,  Phantom Ranch, kan in de zomer extreem heet zijn, met temperaturen die boven de 40°C  kunnen oplopen.

uitzicht over de rode rotsen van de grand canon

South rim

De meeste reiziger bezoeken de South Rim, gelegen 127 km ten Noorden van Flagstaff.

Grand Canyon visitor center
Hier kan je terecht voor al je vragen en info die je nodig hebt voor je bezoek. Het center is gelegen aan een grote parking waar je een prachtig uitzicht hebt over de canyon. Ook vind je hier het Bright Angel bike Cafe. Hier kan je iets eten en fietsen huren.

Grand Canyon Village heb je verschillende accomodaties, sommige zoals de Bridge Angel lodge en Tovar lodge gelegen aan de rim en restaurants. Blijf zeker een nacht overnachten.

Grand Canyon Railway Gelegen in Grand Canyon village. Deze historische spoorlijn brengt je van Williams, Arizona en de South Rim van het Grand Canyon National Park. De 103 km. lange spoorlijn, aangelegd door de Atchison, Topeka en Santa Fe Railway, werd voltooid op 17 september 1901

Grand Canyon National park airport. Vlak buiten het Nationale park gelegen. Vanaf hier kan je met een helikopter of een klein vliegtuig over de Grand Canyon vliegen, ook landen hier de kleine vliegtuigen vanuit Las Vegas.

Yavapai Geology Museum
Het museum biedt je een inzicht in de geologische geschiedenis en formatie van de Grand Canyon. Hier kun je tentoonstellingen vinden die de verschillende geologische lagen en processen illustreren die hebben bijgedragen aan de vorming van deze indrukwekkende kloof. Het museum biedt ook panoramische uitzichten op de canyon zelf. Het museum is gratis te bezoeken

Hermit Road
Deze 11 km lange weg vertrekt aan in Grand canyon village en brengt naar verschillende uitkijkpunten. Vanaf Maart tot November ben je verplicht om een shuttles bus  (red line)te nemen. Je kan deze helemaal tot aan de eindhalte Hermits rest nemen, waar een klein cafe is en dan al wandelend langs de relatief vlakke Rim terug te komen. Hierdoor ontloop je een deel van de drukte. Mocht je 11 km te lange vinden dan kan je onderweg de bus aan 1 van de haltes terug nemen. De shuttles rijden om de 15 minuten. Hermit road is ook ideaal om met de fiets  te verkennen

Desert view drive
De 40km lange weg brengt je van Grand Canyon Village richting Cameron (80km) op weg naar Page of andersom. Langs de route zijn er verschillende uitzichtpunten waar je kunt stoppen om te genieten van spectaculaire uitzichten over de Grand Canyon, zoals Mather Point, Grandview Point en Moran Point en Desert View Point het meest oostelijke en bekendste punt.

Wandelen
Het is een aanrader om een stukje naar beneden te wandelen. Door de hoogte en de temperaturen kan je hier best enkel aan beginnen als je in goede conditie bent. Vertrek heel vroeg en neem voldoende water en snacks mee. Naar beneden gaat meestal vlot, maar vergeet niet dat je dezelfde weg ook naar boven moet.

South Kaibab Trail
Het beginpunt kan je bereiken met de shuttle vanaf het visitor center. Dit pad leidt helemaal naar de bodem van de canyon. Dit is veel te ver voor 1 dag.  Cedar Ridge is een goed punt om terug te draaien, een wandeling heen en terug van ongeveer 3 uur. Mocht je een hele dag tijd hebben dan kan je nog verder naar Skeleton point.

North rim

Als je graag buiten de gebaande paden reist en rustig van het natuurschoon wil genieten is de North Rim waar je naar toe wil.

Waar je op de South Rim de diepte in kijkt, draait de North Rim om weidse uitzichten.

Houd er rekening mee dat de North Rim minder makkelijk bereikbaar is. Je kan deze enkel bezoeken tussen Juni en eind September.
Vanaf Page is het 130 km naar Jacob Lake en daar draai je de highway 67 op die je 70km volgt tot aan het visitor center.

Vlakbij het visitor center is een hotel gelegen. Hiervoor moet je vroeg reserveren.

Bezoek je de North Rim, zet dan zeker de uitzichtpunten Point Imperial en Cape Royal op je lijstje. 

Point Imperial, met zijn 2.683 meter het hoogste punt aan de North Rim, biedt een prachtig uitzicht over het oostelijke deel van de Grand Canyon en de Painted Desert. Het hoogtepunt is het uitzicht op Mt. Hayden, met zijn opvallende kleurcontrasten. De Point Imperial Trail is een wandelroute van 6,4 kilometer

Cape Royal biedt adembenemende panorama’s over de Grand Canyon. Je kunt er via een korte wandeling van minder dan een kilometer komen, beginnend bij de parkeerplaats. Bij helder weer is de Desert View Watchtower op de South Rim te zien. Het is een geliefde plek voor zonsopgang en zonsondergang. Door Angels Window, een ‘raam’ in de rotsen, zie je op heldere dagen de Colorado-rivier. Voor een extra wandeling kun je de Cliff Springs Trail (1,6 km) nemen, die ongeveer 500 meter voor Cape Royal begint. Deze route voert door een schilderachtig bebost ravijn en onder overhangende rotsen, eindigend bij een grote rots met een klein beekje.

Meer Grand Canyon

Grand Canyon Skywalk
Is gelegen op het Hualapai Indiaanse reservaat in Arizona, 200km van Las Vegas. De spectaculaire glazen loopbrug strekt zicht uit over de rand van de Grand Canyon, met een prachtig uitzicht op de diepte onder je. Vaak wordt dit als dagexcursie vanuit Las Vegas aangeboden. Indien je reisroute via het Nationale park gaat zou ik deze stop overslaan. Vanuit Las Vegas kan je ook een dag uitstap maken met een vliegtuig naar het Nationale park.

Supai Falls
ook wel bekend als Havasu Falls, is een iconische waterval gelegen in de afgelegen Supai Village in de Grand Canyon, Arizona. Het is een van de meest bekende en adembenemende watervallen in de regio vanwege zijn turquoise blauwe water en de prachtige omgeving. Om Supai Falls te bereiken, moet je eerst een wandeling van ongeveer 16 kilometer maken vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats bij Hualapai Hilltop naar Supai Village. Vanaf daar is het nog eens 3 kilometer wandelen naar de waterval zelf. Dit is geen dagwandeling. Voor je deze wandeling mag ondernemen moet je een permit aan vragen.

 

glazen brug over de grand canyon
watervallen in grand canyon