Ontdek de natuur in Zuid Florida in het najaar.

Florida biedt een enorme afwisseling aan mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Je kunt er genieten van de rijke cultuur en het entertainment in de pretparken. Daarnaast zijn er de prachtige parelwitte stranden waar je heerlijk kunt ontspannen. Bovendien kun je er kennismaken met geweldige dieren, die je nergens anders op zo’n manier zult ervaren.

Florida is een bestemming met oneindige mogelijkheden voor een avontuurlijke, ontspannen en onvergetelijke vakantie. De afstanden zijn niet te groot, maar neem je tijd om deze regio te verkennen.

De beste periode om deze actieve rondreis te maken is tussen November en midden December of vanaf Maart tot mei. Januari en Februari zijn ook mogelijk maar dan kan het een stuk kouder zijn. Tussen Mei en Oktober is het regen en orkaanseizoen en erg warm.

Route

Dag 1: Brussel- Orlando

Vanaf België en Nederland vlieg je meestal met een overstap naar Orlando. Voorzie genoeg overstap tijd ( minimaal 2 uur). Als je vanuit Europa naar de Usa vliegt, passeer je eerst langs de customs. Daar stellen ze vragen of je reisplannen, controleren ze je paspoort en nemen ze een foto. Dit duurt vaak een hele tijd, nadien haal je je bagage van een band om deze iets verder terug af te geven. Nadien volgt terug een scan van de handbagage en daarna kan je pas naar de gate voor je aansluiting.

Orlando staat bekend om zijn pretparken, waaronder Disney World, Universal Orlando en Seaworld. Disney World is het grootste park met 4 themaparken en 2 waterparken, gevolgd door Universal Orlando. Als je van plan bent om meerdere parken te bezoeken, dan heb je zeker meer dan 2 dagen nodig om alles te zien en te beleven. Naast de pretparken biedt Orlando ook talloze shoppingmogelijkheden en ander entertainment. Zo kun je bijvoorbeeld minigolfen in piratenthema, bowlen of naar een van de vele theaters gaan voor een leuke avond uit. Een bezoek aan Orlando staat garant voor een onvergetelijke vakantie vol avontuur en plezier! Mocht je meer interesse hebben in de ruimtevaart dan kan je het Kennedy space center bezoeken op 70 km van Orlando.

Disney world Orlando
wereldbol voor universal studios orlando
Neem je tijd om naar Crystal river te rijden. Onderweg kan je langs Lake Apopka Wildlife Drive passeren.  Deze 18km lange weg is open op vrijdag, zaterdag en zondag. Onderweg heb je veel kans om verschillende vogels en alligators tegen te komen.
  • Je kan uiteraard altijd naar Crystal rivier rijden, maar de activiteit van morgen kan enkel in de wintermaanden. Maak je deze rondreis tussen April en midden November dan kan je beter met dag 5 starten.
pelikaan die zweeft over het water
alligator in het groen

Crystal River is een klein stadje aan de westkust van Florida, bekend om zijn kristalheldere zoetwaterbronnen die verbonden zijn met de zee. In de wateren rond Florida leven zeekoeien, die in de wintermaanden naar de warmwaterbronnen van Crystal River komen om te overwinteren. Gedurende deze periode kun je snorkelen met wilde zeekoeien, een unieke ervaring waarbij je met een wetsuit en een zwemnoedel het heldere water induikt. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te blijven en te genieten van de prachtige onderwaterreuzen, zonder ze aan te raken en met voldoende afstand om de dieren hun rust te geven. Deze ervaring was een van de hoogtepunten van onze reis. Reserveer best zo vroeg mogelijk op de dag, want dan heb je meer kans op de beste ervaring. Je hoeft geen snorkelervaring te hebben. Het water is ondiep en er zijn geen golven. De bedoeling is dat je stil in het water drijft. Voorzie warme kleren voor terug op de boot, want had kan best koud zijn als je uit het water komt.

In de namiddag kan je nog korte wandelingen maken in het Crystal River National Wildlife Refuge en op zaterdag en zondag kan je nog een bezoek brengen aan Howards flea market, ideaal om oude nummerplaten te scoren.

een zeekoe in het water
snorkelen met een zeekoe

Start de dag met een korte rit naar  Weeki Wachee Springs state park bekend om zijn zeemeerminnen show. Buiten de zeemeerminnen is het park een prachtige plek om te kajakken in kristal helder water en met wat geluk kom je onderweg nog zeekoeien tegen. De rustige kajaktocht begint aan een bron en brengt je stroomafwaarts in 2 uur naar het eindpunt, waar je wordt opgehaald door een shuttle die je terugbrengt naar je auto. Vergeet zeker niet te reserveren en start zo vroeg mogelijk.

Zet je rit voort  langs de kust richting Sarasota. Onderweg passeer je langs Tarpon Springs, bekend om zijn Griekse erfgoed en de sponsindustrie. Via de imposante tolbrug bij Saint Petersburg kom je aan in Sarasota.

heel mooi blauw water in florida
kajakken in helderblauw water

In de omgeving van Sarasota zijn verschillende mogelijkheden je te vermaken.
De zandstranden van Siesta Key Beach zijn bekend voor het uitzonderlijke witte en fijne zand, dat voornamelijk bestaat uit kwarts. Dit zand is koel aan de voeten, zelfs op de heetste dagen, in combinatie met de kleurrijke strandposten heeft dit alles voor een relaxte Amerikaanse beach dag. Vlakbij Ligt Lido key, hier kan je kajakken onder door de mangroves.

Vlakbij Sarasote ligt Pinecraft, bekend om zijn Amish gemeenschap, vooral in de wintermaanden. Je kan hier genieten van traditionele gerechten bij Yoder’s Restaurant en Der Dutchman, ambachtelijke winkels, en markten met handgemaakte goederen.

Een half uur rijden richting het binnenland vind je het Myakka river state park Hier kan je via een houten vlonderpad een korte wandeling maken om vogels spotten of meegaan op een boot of tram tour op zoek naar meer wildlife.  Zoek je meer avontuur dan kan je een wandeling maken naar de deep hole. Ten zuiden van het park ligt een groot meer dat in de wintermaanden enorm veel alligators aantrekt. Per dag worden er 30 permits uitgereikt, dus zorg dat je op tijd aan het ranger station bent gelegen aan de SR72, ten zuiden van het park. Hier krijg je na betalen van toegang info over hoe je de parking bereikt. Vanaf de parking is het 4 km wandelen over een brede zandweg tot aan het meer.

strandpost op wit strand
bomen en natuur in florida

Onderweg naar Sanibel island rijdt je langs het Six mile Cypress Slough reserve. Het park laat je verder kennismakem met de natuur van Zuid Florida. Verschillende vlonderpaden leiden je door het park en laten je kennis maken met verschillende dieren zoals vogels, alligators en wasberen en de weelderige natuur.

houten vlonderpad
zwarte vogel in florida

De omgeving van Fort Myers, Sanibel island en Naples zijn in 2022 hard getroffen door orkaan Ian, momenteel zijn ze nog steeds bezig met de opruimwerken.

Sanibel Island is beroemd om zijn kustlijn. Je kan via het strand kilometers lang wandelen op zoek naar de prachtige grote schelpen  De kenmerkende houding van de vele schelpzoekers, gebogen over het zand, staat bekend als de ‘Sanibel Stoop’. Vergeet zeker geen muggenmelk te sprayen. Op stranden en omgeving leven no see ums, je ziet ze niet maar de beten jeuken enorm

Voor adembenemende natuur en wildlife ga je naar het J.N. ‘Ding’ Darling National Wildlife Refuge. Dit reservaat staat bekend om de vele vogelsoorten die er leven  De Wildlife Drive is de voornaamste weg en biedt toegang tot drie wandelroutes. Je kunt deze 6,4 kilometer lange weg rijden, fietsen of wandelen. Op vrijdagen is de 6,4 kilometer lange Wildlife Drive gesloten.

Huur zeker ook een fiets op Sanibel Island, ideaal om  de prachtige landschappen en relaxte sfeer te ontdekken. Het eiland heeft meer dan 30 kilometer aan fietspaden die langs de hoofdwegen en door de natuurlijke gebieden slingeren. 

verschillende soorten schelpen
wit strand in florida

Vandaag staat er een korte reisdag op het programma. Naples was bekend om zijn pier maar deze is nog niet hersteld na de orkaan. Naples heeft een leuk centrum rond 5th street met verschillende restaurants en winkels. Naast Fifth Avenue heeft Napels nog een leuke wijk: Tin City. Dit charmante historische gebied ligt direct aan het water en je kan  er meer dan 30 onafhankelijke boetieks, een verschillende restaurants aan het water en tal van activiteiten op het water.

Vanuit Naples is het 30 minuten rijden naar het Collier Seminole state park In dit park kan je een zeer unieke wandeling maken: een wet trail. Je wandelt 10 km door enkel diep water.  Voor je deze wandeling begint meldt je je aan bij het ranger station en na de betaling van de toegangsprijs kreeg je infor over de parking loactie en een toegangs code om het slot te openen. De route loopt in een cirkel en wordt halverwege door een zandweg doorkruist. Begin je wandeling in tegenwijzerzin, dit deel van het de route is korter en kan je indien het nodig is sneller terugkeren over de zandweg. Voorzie slechte schoenen, bescherming tegen de zon, muggenmelk en voldoende water. Vergeet je na deze uniek ervaring niet af te melden bij het ranger station. Je rijdt morgen terug via het state park richting Key Largo. Maar voor deze wandeling trek je best voldoende tijd uit en start je zo vroeg mogelijk.

Wil je vanuit Naples of Marco island een boottocht maken dan kan je best een extra nacht inplannen.

wandelpad door water
schoenen op een nat wandelpad

Vertrek op tijd want er staat een afwisselende dag op het programma. De eerste stop na een uurtje rijden is Everglades city. Dit klein dorpje is de ideale locatie om met een airboat over de mangroves te varen. De boten hier zijn kleiner dan dichter naar Miami. Een airboat-rit is een spannende en unieke manier om de wetlands en moerassen van de Everglades te verkennen. Tijdens de rit glijd je over het water op een platte boot aangedreven door een grote propeller. De airboat biedt een opwindende en snelle tocht door ondiep water en grasland, waarbij je de kans krijgt om dichtbij alligators, vogels, en andere wilde dieren te komen.
Een andere optie is om een kajak tocht door de Everglades te maken vanuit Everglades city. De tours duren 3 a 4 uur. Aan te raden is dan om een extra nacht in Naples te logeren, al dan niet te combineren met de wet trail

Na 20 min rijden vlak na een bord met Monroe station, kom je langs rechts de afslag tegen naar de loop road. De Loop Road is een mooie, onverharde weg van ongeveer 38 kilometer door het Big Cypress National Preserve, met wat geluk steekt er onderweg een alligator de baan over.

Rijd verder naar de Shark valley observation tower. Deze 14 m hoge uitkijktoren biedt een panoramisch uitzicht over de uitgestrekte wetlands en graslanden van de Everglades. De toren ligt op 12 km van het visitor center. Je kan hier fietsen huren of met een tram tour meegaan.

Hierna rijdt je verder naar Key Largo. Het eerste eiland van de keys. Key largo is geen goedkope bestemming om te logeren., je kan opteren om in Homestead te verblijven.

alligator langs de weg
airboat op het water

Bij Key largo begint de overseas highway. Deze 171 km lange weg verbindt de verschillend eilanden door middel van maar liefst 42 bruggen met elkaar. Key Largo is een topbestemming  vanwege zijn prachtige koraalriffen, ideaal voor duiken en snorkelen of met een glasbodem boot te varen. Het John Pennekamp Coral Reef State Park biedt unieke onderwateravonturen.  De relaxte sfeer, tropische landschappen maken het een perfecte plek om 2 nachten te verblijven.

pelikanen op ponton
zonsondergang key largo

Neem je tijd om naar Key west te rijden, onderweg kan je verschillende leuke stops maken zoals:
Robbie’s in Islamorada
Hier koop je een emmer vis om aan de gigantische tarpons te voeren of de pelikanen of de meeuwen die er rond hangen.
De Old Seven Mile Bridge in Marathon is een historische en iconische brug die de midden- en zuidelijke delen van de Florida Keys verbindt. Gebouwd in de vroege 20e eeuw als onderdeel van de Overseas Railroad, biedt de brug nu prachtige uitzichten over de oceaan en een unieke foto locatie.
Turtle Hospital redt en verzorgd bedreigde zeeschildpadden. Het biedt rondleidingen om bezoekers bewust te maken van de bedreigingen waarmee schildpadden te maken hebben en hoe ze kunnen bijdragen aan het behoud van deze kwetsbare soorten.
Op Big Pine key vind je het National key deer refuge Hier heb je kans om een kleine herten te zien. Via een kort wandelpad kom je uit bij de Blue hole, een klein zoetwater meer.

vissen voeren bij robbies
oude brug over water

Key West is een ideale strandbestemming vanwege zijn levendige laid back sfeer, rijke geschiedenis en prachtige zonsondergangen. Het  staat bekend om zijn kleurrijke huizen historische bezienswaardigheden zoals het Ernest Hemingway House, levendige straatoptredens en bruisende nachtleven. De meest bekende en gefotografeerde plek hier is de grote betonnen boei die het zuidelijkste punt van de VS aanduidt. Het oudste gedeelte van de stad, Old Town, is gelegen in het westelijke deel. De meeste gebouwen dateren uit het einde van de negentiende eeuw en kenmerken zich door prachtige pastelkleuren en overdekte veranda’s. Duval Street, de hoofdstraat, is bezaaid met restaurants, bars en cafés. Een van de hoogtepunten is het Audubon House, omringd door tropische tuinen, waar lokale geschiedenis en folklore tot leven komen. Verken de stad te voet, per fiets of maak gebruik van de trolley. Het Fort Zachary Taylor Historic State Park, is de thuisbasis van een 19e-eeuws fort en prachtige natuur. Het strand, omringd door koraalriffen, biedt mogelijkheden om te zwemmen en snorkelen. 113 km ten westen van Key West in de Golf van Mexico ligt het Dry Tortugas National Park Het hoogtepunt van het park is Fort Jefferson, een historisch fort gebouwd in de 19e eeuw. Het is het grootste bakstenen fort van Amerika en een fascinerende plek. Naast het fort biedt Dry Tortugas National Park uitstekende mogelijkheden om te snorkelen, duiken en zwemmen in de prachtige koraalriffen en turquoise wateren. Het park kan je enkel bezoeken  per boot of watervliegtuig.

kleurrijk huis in key west
standbeeld voor meest zuidelijk punt van de usa

Vandaag rijd je naar de bruisende metropool Miami. Een leuke locatie om te verblijven is Miami Beach , bekend om zijn lange stranden, levendige sfeer en opvallende Art Deco-architectuur, trendy bars, restaurants en nachtclubs langs Ocean Drive en Collins Avenue. Huur zeker een fiets om langs de boulevard te cruisen.
Overweeg on je huurwagen reeds in te leveren en een taxi of een Uber naar de luchthaven te nemen na je verblijf.

strand bij miami
straat in miami

Naast een strandbestemming valt er meer te beleven in Miami:
Vizcaya Museum & Gardens
is een prachtige Italiaanse villa werd in 1916 gebouwd in opdracht van James Deering, een industrieel. Hij huurde maar liefst 1000 mensen in om zijn droom te realiseren. Het huis ademt de sfeer van ‘oud geld’ en is gevuld met meubels, schilderijen en andere kunstwerken uit de vijftiende tot negentiende eeuw. De villa wordt omringd door weelderige tuinen in renaissance-stijl en een betoverend bos, wat het tot een magische en betoverende plek maakt om te verkennen.
Bayside Marketplace is een bruisend winkel- en uitgaansgebied dat grenst aan de jachthaven. Hier kun je heerlijk rondwandelen en genieten van de diverse winkels en eetgelegenheden. Daarnaast kun je vanuit de jachthaven vertrekken voor een ontspannende boottocht langs de prachtige huizen van beroemdheden.
Little Havana, een levendige wijk in Miami, staat bekend om zijn bruisende straatleven en de invloed van Latijns-Amerikaanse en Cubaanse cultuur. Langs de Cuban Memorial Boulevard vind je verschillende monumenten die de rijke geschiedenis van de wijk weerspiegelen. De hoofdstraat, Calle Ocho, is vol met activiteit en herbergt de Walk of Fame ter ere van beroemde Cubaanse artiesten zoals Gloria Estefan. Het sfeervolle Máximo Gómez Park, ook wel bekend als Domino Park, is een ontmoetingsplek waar ouderen genieten van gezelschap, domino spelen en sigaren roken onder de warme zonnestralen. Het is een unieke ervaring vol smaken, geluiden en geuren die de cultuur van Little Havana weerspiegelt.
Wynwood Art District is dé hotspot voor street art in Miami. In korte tijd heeft het zich ontwikkeld tot een van de meest trendy wijken van de stad. Naast kleurrijke huizen en street art vind je hier meer dan 70 musea en galerieën. Het Graffiti Museum is een absolute aanrader voor liefhebbers van street art. Het hoogtepunt van de wijk zijn de Wynwood Walls, waar regelmatig nieuwe kunstwerken te bewonderen zijn, inclusief werken van bekende artiesten. Op de tweede zaterdag van de maand zijn de Wynwood Walls ’s avonds open, met live muziek en heerlijk eten van foodtrucks. Let op, toegang tot de Wynwood Walls is tegen betaling, maar de omliggende straten bieden gratis street art.
Holocaust Memorial in Miami Beach is een plek die de herinnering aan de Holocaust levend houdt. Het monument bestaat uit een imposante beeldhouwwerk en een serene vijver, omringd door weelderige tuinen. Het is een plek van bezinning en herdenking, waar de impact van de Holocaust voelbaar is voor iedereen die het bezoekt.

In Miami valt veel te beleven, je kan hier gerust nog een extra nacht  reserveren.

graffiti met kleur
strand toegang

Vandaag vertrek je terug naar huis. Lever je huurwagen af op de luchthaven van Miami of neem een taxi of een Uber als je dit al hebt gedaan. Voor internationale vluchten dien je 3 uur op voorhand op te luchthaven te zijn.  Als je een tussenlanding maakt moet je de bagage niet ophalen zoals in de heenreis, deze zie je terug op je eindbestemming. Met het uurverschil tussen de VS en Europa landen de vluchten de volgende dag.