Combineer bergen & cultuur

Wanneer is de beste periode?
De Dolomieten trekken de laatste jaren veel bezoekers. Vanwege de hoge bergen is het zomerseizoen kort. De meeste bergliften en berghutten zijn geopend van half juni tot eind september. Mei en oktober zijn kalmer, maar niet alle voorzieningen zijn dan beschikbaar en het weer kan grilliger zijn. Tijdens de zomer is er ’s middags een grote kans op hevige onweersbuien in de bergen. In Venetië zijn de zomermaanden extreem warm.

Hoe geraak je er?
Er zijn dagelijks directe vluchten vanuit België en Nederland naar Venetië. Vanuit Venetië, Marco Polo rijd je in 3 uur naar Corvara. Na de rondreis lever je de auto terug af op de luchthaven en neem je de bus of de waterboot naar Venetië. Vanuit Düsseldorf zijn er meerdere keren per week vluchten naar Bolzano aan de voet van de Dolomieten. Als je hier na je bezoek aan de bergen de auto terug inlevert kan je met de trein via Verona naar Venetië. Tips voor een huurwagen

Taal

Italiaans Zuid Tirol Duits

Valuta

Euro

Reisdocumenten

Id kaart of paspoort

Visum

Geen

Vluchtijd

1.5 uur

Roaming

Geen extra kosten

Tijdsverschil

Geen

Ideale periode

Juni- September

landkaart Dolomieten
groene bergen

Route

Dag 1: Dag 1: Vlucht Brussel- Venetië- Corvara 190km

Neem een vroege vlucht naar de luchthaven van Venetië, Marco Polo. Haal je huurauto op en vertrek richting Corvara. Neem de A57 richting Belluno (tolweg €8,50). Vanaf hier begint de route echt mooi te worden. De weg slingert zich langzaam omhoog door schilderachtige bergdorpjes. Geniet onderweg van de prachtige vergezichten.

Corvara is een gezellig, centraal gelegen bergdorp in Alta Badia, Zuid-Tirol. Het dorp biedt een scala aan restaurants en hotels. Je wordt omringd door indrukwekkende pieken zoals de Sassongher, een 2665 meter hoge berg met een opvallende rotsachtige top die de zuidoostelijke pijler van de Puez-groep vormt. In het zuiden domineert de Piz Boè, die met zijn hoogte van meer dan 3000 meter het landschap beheerst.

rotsen bergen

Corvara is één van de dorpen in de Alta Badia.  De regio heeft oneindig veel wandel mogelijkheden. Van familievriendelijk over almen met speeltuintjes, tot uitdagende via ferrata´s waar je een speciale uitrusting voor nodig heb. De verschillende kabelbanen (geopend tussen midden juni en eind oktober) maken het makkelijk om snel naar grote hoogte te klimmen. Als je veel kabelbanen gaat nemen kan je een abonnement nemen. Summer lifts in Alta Badia

Lagazoui
Als vanuit Corvara naar de Falzarego pass rijdt, zie je het landschap veranderen, groene weiden maken plaats voor grijze rotsen. De Falzarego pass is gelegen op 2117m, vandaar vertrekt een kabelbaan naar de berghut Lagazoui op de top, die met zijn 2835m uit torent over de omgeving. Boven heb je een adembenemend zicht op de omgeving.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de pas een strategisch belangrijke locatie. De berg Lagazuoi zelf herbergt een uitgebreid netwerk van tunnels en loopgraven die door Italiaanse en Oostenrijk-Hongaarse troepen zijn gegraven. Deze historische tunnels kunnen  bezocht worden, en bieden een fascinerende blik in de oorlogsgeschiedenis.  Je kan hier een avontuurlijke wandeling maken. Lagazoui; avontuurlijke wandeling door de geschiedenis

Piz Boe
Met zijn 3152 m hoogte piekt hij boven de omgeving uit. De kabelbanen Boe en Vallon brengen je in 30 minuten naar 2500m. Van daaruit heb je een prachtig zicht op de top. Van hieruit vertrekken verschillende wandelingen.

Meer wandel inspiratie
Samen wandelen Lech de Boe
Samen wandelen Corvara Pralongia
Samen wandelen Armentara vlakte

Door de centrale ligging kan je ook langere uitstappen maken naar o.a. drei zinnen (Rifugio Auronzo 1.5u rijden, Lake Braies ( 1.5u rijden)

desolate bergen

Vandaag rij je 70km verder naar het Zuidelijke deel van de Dolomieten. Neem je tijd om deze route te rijden dwars door de prachtige bergen van de Dolomieten,  omhoog via de indrukwekkende Passo Gardena en omlaag via de beroemde Wielerklassieker Passo Sella . Onderweg passeer je de Telecabine Gondelbahn Forcella del Sassolungo, een unieke eenpersoons gondels, die een panoramisch uitzicht biedt op het omliggende landschap. Je kan enkel rechtstaan en de lift stopt niet, met behulp de medewerkers spring je in en uit de lift. Op het eindpunt kan je in Rifugio Toni Demetz wat eten of drinken. Van hieruit vertrekken wandelingen over ruige paden.

oude berglift

De dorpen Tesero, Predazzo liggen centraal in de regio Val di Fiemme. Veel hotels bieden een gratis gastenkaart aan. Hiermee kan je o.a. gratis bergliften en het openbaar vervoer gebruiken. Summer card

Latemarium
Het Latemar-gebergte is een UNESCO-werelderfgoedlocatie, beroemd om zijn unieke geologische formaties en de indrukwekkende rotsachtige toppen. Je kan deze regio bereiken met verschillende kabelbanen. Ten Noorden van Pradazzo ben je met de kabellift en de stoeltjes Gardone snel op grote hoogte. Halverwege kan je rit doen met de Alpine coaster.
Meer info

Bellamonte Alpe Lusia
Neem in Bellamonte de 2 kabelbanen naar boven. In het tussen station begint zicht een berghut met een grote water speeltuin voor kinderen. Naast het einde van de 2de lift kan je in een modern berghut, chalet 44 genieten van de adembenemende uitzichten. Van hieruit wandel je in 40min. over een breed grindpad naar Rifugio Passo Lusia. Nadien volgt een steile ( saaie) klim over wat in de winter een skipiste is. Nadien wordt het pas smaller en mooier, na 2u bereik je het ijskoude meer Lago di Lusia. Van hieruit wandel je over een padje langs een riviertje in ruim 1.5u naar beneden. Neem je tijd voor deze mooie route. Nadien wandel je over een breed grindpad in 1.5u terug naar chalet 44. Onderneem deze tocht enkel bij goed weer,neem voldoende drinken en snacks mee. Bellamonte Alpe Lusia 12km- 5u GPX Bestand

Alpe Cermis
De 2 kabelbanen brengen je snel hoog op de berg. Vanaf het eindpunt wandel je in 1u over een een pad bezaaid met rotsen naar het lagergelegen  Laghi di Bombasel meer.

Aan het meer begint ook de Via ferrata Cermiskyline. Deze is niet heel moeilijk, maar enkel voor wie geen hoogtevrees heeft. Je hebt hiervoor een uitrusting nodig die je kan huren aan Paion refuge ( gelegen aan het einde van de tweede kabelbaan)

Je klimt langs het meer via een steil pad naar boven om via een bergkam je weg te vervolgen. Geniet van de prachtige uitzichten. Het pad blijft smal en gaat over rotsen en boomwortels, na een tijd bereik je een bredere vlakke bosweg om nadien terug via een smal pad naar het eindpunt van de eerste lift te keren. Het begin van deze wandeling kan drukker zijn, nadien wordt het steeds rustiger. Onderneem deze wandeling enkel bij mooi weer.Voorzien voldoende eten en drinken.
Alpe Cermis 15km-6.5uGPX bestand

Parcheggio
Vertrek om tijd naar Parcheggio. Om je wagen te parkeren betaal je 8 euro per dag. Het eerste deel wandel je over een brede grindweg. Nadien ga je de bossen in en kan je evenwijdig met een breed grindpad de rivier volgen,  terwijl de uitzichten op de hoge pieken steeds grandiozer worden. Een klim wordt ingezet. Vandaar heb je een weids uitzicht over de afgelegde route. Nadien gaat het naar beneden en via smalle bospaden bereik je terug de parking Parcheggio 13km- 5u GPX bestand

alpenweide

In 3,5 u rijdt je zonder file terug naar de luchthaven van Venetië. je neemt best de tolwegen, want anders rij het laatste deel over het platteland met best veel industrie en die gaat veel trager.

Lever de huurwagen terug in en reis verder naar Venetië. Afhankelijk van waar je hotel gelegen is kan je de bus nemen of de waterboot.
Logeer je in de buurt van Piazzale Roma, dan neem je best de bus 5 of E015-V die je in 30 min naar je bestemming brengt. Wij logeerden in het moderne AC hotet, relatief rustige gelegen en alles te voet snel bereikbaar.
Logeer je in de regio van het San Marco plein dan kan je beter de waterbus nemen. Info vaporetto waterbus

Hou in Venetië zeker ook rekening met de ligging van je hotel en hoeveel bruggen die je moet passeren vanaf de (water) bus stop. De bruggetjes zijn vaak met trapjes en je ook op de waterbus heb je beter niet te veel bagage bij.

Vanaf 2024 moet je op bepaalde dagen ook toegang betalen als dagtoerist (5eur00. Als je in een hotel overnacht, ben je vrijgesteld, maar je dient deze wel aan te vragen. Venice acces fee

plein in Venetië san marco

Venetië, de betoverende stad van kanalen en romantiek. Varen in een gondel terwijl je door de schilderachtige waterwegen glijdt, omringd door historische paleizen en charmante bruggen. Verlies jezelf in het doolhof van smalle straatjes, proef verrukkelijke Italiaanse gerechten en ontdek kunstschatten in wereldberoemde musea. Of je nu houdt van geschiedenis, cultuur, of gewoon wilt genieten van een unieke sfeer, Venetië biedt een onvergetelijke ervaring die je nergens anders zult vinden.

In Venetië ben je nooit alleen, start je dag vroeg, voor de dagtoeristen arriveren

Must sees
Rialtobrug
Deze prachtige, sierlijke boogbrug over het Canal Grande is niet alleen een architectonisch wonder, maar ook een levendig knooppunt vol met charmante winkeltjes en gezellige marktkraampjes.

Fondaco Dei Tedeschi
Vlakbij naast de Rialtobrug vind je het shoppingcentrum Fondaco DEi Tedschi. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht.
Reserveren noodzakelijk

Piazza San Marco (San Marcoplein)
Het grootste plein van Venetië. Centraal gelegen en omringd door beroemde gebouwen zoals de Sint-Marco-basiliek, de Campanile (klokkentoren) en het Palazzo Ducale

San Marco basiliek
De San Marco Basiliek, door haar imposante koepels, glinsterende mozaïeken en prachtige marmeren details, voel je de grandeur van het verleden. Stap binnen en laat je betoveren door het rijke interieur, dat verhalen vertelt van een tijd waarin Venetië het centrum van de wereld was. Reserveren noodzakelijk *vergeet geen gepaste kledij voor je bezoek.

Palazzo Ducale en Brug der Zuchten
Bezoek zeker het majestueuze Palazzo Ducale en de mysterieuze Brug der Zuchten. Het Palazzo Ducale, ooit het hart van de Venetiaanse macht, betovert met zijn gotische pracht en schitterende zalen vol kunst en geschiedenis. Stap vervolgens over de beroemde Brug der Zuchten, die gevangenen ooit een laatste blik op het adembenemende Venetië bood voordat ze hun lot tegemoet gingen. Reserveren noodzakelijk

Verdwalen in Venetië is een avontuur op zich!
Laat je meevoeren door het labyrint van smalle straatjes en verborgen steegjes, waar achter elke hoek een nieuwe verrassing wacht. Ontdek pittoreske pleintjes, charmante bruggetjes en lokale winkeltjes die je anders misschien zou missen.

Kajakken in Venetië
Om Venetië vanuit een ander perfectief te ontdekken, kan je uiteraard een gondeltocht nemen, maar je kan de smalle grachten ook ontdekken met een begeleide kayak tocht. Op de hoofdkanalen mag je niet peddelen, want zo maak je kennis met minder bekende grachten. Meer info

gondels in Venetië

Geniet van de laatste uren in deze betoverende stad en haal alles uit je verblijf door nog meer bezienswaardigheden te ontdekken. Maak een wandeling door de pittoreske straatjes, bezoek de historische monumenten en geniet van de lokale keuken in een van de vele gezellige restaurants en cafés. En als het tijd is om te vertrekken, neem dan de (water)bus terug naar de luchthaven van je keuze zodat je nog even kunt nagenieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft.

oude gebouwen en grachten in Venetië